Montrealský věstník                              Ročník 58

Únor/February 2022                  5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                   Číslo 6


 

Montrealský věstník (i starší čísla) můžete číst na webové stránce www.montrealvestnik.com

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány.

Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Alena Martinu, 5080 Glencairn Ave,

Montreal, QC, H3W 2B4. Šek vystavte na "CZECH & SLOVAK ASSOCIATION – Vestnik Fund".

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com


 

Klub seniorů

Ani v únoru se seniorské schůzky zatím konat nebudou – nakonec, je zima, sníh, může být náledí či mrznoucí déšť... Berme to optimisticky: počkáme si na jaro, snad to bude lepší.

 

"Pes jitrničku sežral..." (pokud to neznáte, zavolejte mi na telefon 514-747-2096, zarecituji vám to, je to něco jako "déjŕ vu" nebo "all over again"). Strýček Legault nám opět schůzky zatrhl. Kdy se budeme moci znovu sejít? Jak říká kapitán Michal Exner z detektivních románů Václava Erbena: "Ví Bůh a svatý Václav." (Mimochodem, jsou to docela dobré detektivky, i když trochu socialistické). Občas, když zrovna nejsou třeskuté mrazy, se sejdeme venku třeba i jen ve dvou, pohovoříme, ale společná setkání při kávě a zákuscích v teplé místnosti nám tyto kratičké rozhovory na ulici nenahradí. A samozřejmě jsme v telefonickém styku. Až se znovu všichni zase vespolek sejdeme, budeme si mít o čem povídat.

     Paní Olga Nováková nás na předminulé schůzce napomínala, abychom nezanedbávali informační témata a nevěnovali se pouze zábavě. Pokusíme se přičinit a připravit si na příští schůzky nějaké přednášky o věcech či událostech, které by nás všechny zajímaly. Doufáme, že v blízké době se naše setkání budou moci znovu konat. Našim členům a členkám to samozřejmě oznámíme včas telefonicky. (IR)

 

Česká škola Montreal

A group of people in a room

Description automatically generated with low confidenceNa konci kalendářního roku jsme pro děti, jejich sourozence a rodiče připravili zábavnou vánoční online hodinu (viz "skupinu" na obrázku), na které se v sobotu 18. prosince sešli všichni ze všech tří skupinek! Po úvodním vánočním povídání děti společně hledaly rozdíly na dvou zimních obrázcích. Šlo jim to hezky. Jedna žákyně dokonce poznala, že druhá dvojice obrázků je od Josefa Lady. Poté následoval velký vánoční kvíz! Používali jsme již osvědčenou platformu Kahoot. Paní učitelka Adéla sdílela na obrazovce postupně celkem 18 vánočně laděných otázek a děti odpovídaly stisknutím správného tlačítka na telefonu, kam si aplikaci předtím nainstalovaly. Jedna z otázek například prověřovala znalost českého cukroví, dalších pár otázek zase porozumění vánočním tradicím. Všichni jsme si vánoční hodinu moc užili.

     Konec starého a začátek nového roku s sebou tradičně přináší mnoho administrativních povinností. V kombinaci s mnoha sanitárními opatřeními a neustálými vládními změnami jsme si užili notnou dávku stresu a zbytečné práce. Třeba jsme si pro školu rezervovali třídy v Loisirs Communautaires Saint-Michel na období od ledna do dubna 2022 a dvě hodiny po zaplacení nájmu vyšlo nařízení, že se zavírají školy. První lednovou hodinu jsme přesunuli o týden později, ale ani datum 15. ledna nepomohlo. Museli jsme se vrátit k virtuální formě výuky na ZOOMu a tamtéž probíhají i další setkání. Aby žákům nebylo líto, že se neuvidí osobně, spojili jsme dvě třídy mladších žáků a do výuky jsme zařadili aktivity pro početnější skupinu.

                     

     Hned na úvod nového roku začal kolotoč s vyúčtováním peněžního daru pro Ministerstvo zahraničních věcí ČR a současně příprava zimního semestru 2022 pro dospělé. S tím prvním vás nechci nudit, ale za zmínku stojí skutečnost, že jsme dostali od pracovnice ambasády v Ottawě pochvalu za vzorné vypracování. V pondělí 17. ledna 2022 večer jsme zahájili již třetí semestr češtiny pro dospělé. Inzerce na sociálních sítích měla ohlas: přihlásili se nám dva noví studenti. Z loňska se vrátili tři a skupinu opustil pouze jeden student. Slíbil, že bude pokračovat zase v září. Většinu žáků našich skupin tvoří dospěláci, kteří se v naší škole učí češtinu už rok! Celkem máme zapsaných dvacet studentů, rozdělených do tří skupin podle jazykových dovedností. Máme upřímnou a velkou radost, že naše večerní kurzy pro dospělé jsou tak populární! Ještě stále můžeme přijmout další zájemce. Máte-li zájem, napište nám na ceskaskolamontreal@gmail.com. Online přihlášky inzerované na Facebooku naší školy jsou stále otevřené. Stačí je jen vyplnit a odeslat.

     O plánech do budoucna snad nemá ani cenu psát. Přáním nás všech je vrátit se s dětmi zpět do tříd a pokračovat v tradičním způsobu vyučování. Držíme si palce, aby se otevřel Loisirs Communautaires Saint-Michel a byly nám zpřístupněny prostory k provozu naší školy. Jsme zvyklí se otočit o 180° a přeorganizovat vše. Rodiče jsou chápaví a pomáhají nám i svým dětem, ale už to trvá moc dlouho. Ne, nechci a ani nemůžu skončit takhle negativně! Vždyť máme na stole novou myšlenku, nový projekt, který vznikl minulou neděli na setkání zástupců českých škol v Kanadě. Naše paní učitelka Andrea navrhla, že bychom mohli připravit a uskutečnit transkanadské setkání žáků našich škol. Aby naše děti viděly, že nejsou jediné, které tráví sobotní dopoledne u obrazovky počítače a učí se česky. Že takových dětí, jako jsou ony, je po celé Kanadě mnoho. Jsou v Ottawě, v Calgary, v Edmotonu a v Kelowně a my jim plánujeme uspořádat virtuální setkání, aby se mohly spolu setkat, seznámit se a mluvit společně česky. (Katka Kwasniaková)

 

Tábor Hostýn

Na své lednové schůzi jedenáctičlenný výbor Asociace Hostýn zvolil následující funkcionáře:

Předsedou byl opět zvolen Zbyněk Najser. Dále byli zvoleni dva místopředsedové – Marek Nosek a Mathias Krejčí. Novým sekretářem se stal Jirka Snítil, Josef Maxant zůstává pokladníkem a navíc byl určen Karel Krejčí jako asistent pokladníka.

Výbor A.H. přeje všem, abychom ve zdraví přežili zimu a mohli se znovu setkat na táboře Hostýn. (J.Maxant)

 

Beseda

Zimní sezóna kurzů češtiny, slovenštiny a konverzačních schůzek začne 1. února 2022. Tyto kurzy a konverzační schůzky trvají 10 týdnů (2 hodiny týdně), budou opět přes ZOOM a jsou doporučené pro mládež ve věku od 16 let a starší a pro dospělé všech věkových kategorií. Kurzy a konverzační schůzky budou opět vyučovat rodilí mluvčí českého a slovenského jazyka. Vzhledem k velkým rozdílům ve znalostech jazyků mezi lidmi, kteří se registrují na jazykové kurzy a konverzační schůzky, je leden použit na hodnocení jazykových znalostí a vytvoření příslušných skupin na stejné jazykové úrovni.

     Kurzy pořádá BESEDA již od roku 2000. Kontaktujte BESEDU co nejdříve pro vyhodnovací schůzku, jestliže se chcete zúčastnit těchto nových kurzů čestiny, slovenštiny a nebo konverzačních schůzek. BESEDA také plánuje na březen 2022 (když to covidová situace dovolí) obnovit tradiční aktivity jako kurzy a nácviky lidových, historických a společenských tanců a jiné kulturní akce. Kontaktujte BESEDU pro další informace přes email: besedacanada@outlook.com nebo telefon: 450-667-1947.

     Prosím sdělte nebo pošlete tuto zprávu ostatním, kteří by mohli mít zájem. (Victor Voňka)

 

Výzkum o našich lidech v Kanadě

Dobrý den, vážení,

Obracím se na Vás s prosbou o spolupráci na akademickém výzkumu věnovaném české a slovenské komunitě v Kanadě. Dovolte mi, abych se v krátkosti představil. Momentálně působím jako výzkumník v Centre for Culture and Evolution, Brunel University London (UK), a zároveň dokončuji doktorát ze sociální psychologie na Univerzitě Karlově. V letech 2019-20 jsem byl na výměnném studijním pobytu na Simon Fraser University ve Vancouveru. Budu-li osobnější, mnohé z kontextu života v Kanadě tak dobře znám, s manželkou a dětmi máme nejen na Britskou Kolumbii krásné vzpomínky.  

Připravil jsem výzkum věnovaný Češkám a Čechům, Slovenkám a Slovákům, kteří momentálně žijí v Kanadě alespoň 6 měsíců. Vyplnění trvá cca 15 minut. Jakékoliv případné otázky rád zodpovím.

Dotazník najdete na: https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/czech-slovak-community/

Předem děkuji a srdečně Vás zdravím,

PhDr. Mgr. Ondřej Cerha, Psychologist, Ph.D. candidate in Social Psychology

email: ondrej.cerha@brunel.ac.uk

 

In memoriam

Oznamujeme, že profesor Jiří PATERA zemřel 3. ledna 2022 po dlouhé nemoci ve věku 85 let.

A person wearing glasses

Description automatically generated with medium confidence     Narodil se 10. října 1936 ve Zdicích. Po maturitě na gymnáziu v Děčíně studoval jeden semestr fyziku na Karlově univerzitě, další na Lenigradské univerzitě a pokračoval na Moskevské státní univerzitě M. V. Lomonosova, kde v roce 1961 graduoval s červeným diplomem. V Moskvě se oženil. Po návratu do Československa pracoval ve Fyzikálním ústavu ČSAV. V roce 1965 získal doktorát na Karlově univerzitě v Praze a stal se post-doktorandem na Université de Montréal, kde začal pracovat na aplikaci Lieových grup v teoretické fyzice. Po invazi sovětských vojsk emigroval s celou rodinou do Kanady a od srpna 1969 pracoval v Centre de recherches mathématiques. Po ročním pobytu na CalTech University se stal v roce 1984 profesorem na katedře matematiky a statistiky na Université de Montréal. Po roce 1992 se zabýval matematickou teorií kvazikrystalů, resp. obecněji matematickým studiem aperiodicity v dlouhém dosahu. Později se zabýval také aplikacemi v kryptografii, při zpracování obrazu a vývoji generátorů náhodných čísel.

     Jiří Patera byl klidný, vyrovnaný člověk, který ochotně pomáhal lidem. Byl blízkým přítelem a spolupracovníkem vloni zesnulého profesora Pavla Winternitze – znali se 60 let. Své studenty dokázal inspirovat – měl mezi nimi dost Čechů a Slováků. Pracoval až do poslední chvíle, i když měl dlouhodobě problémy s viděním a ke konci života byl v podstatě slepý. Nikdy si na to ale nestěžoval.

     V roce 2004 mu Kanadská asociace teoretických a matematických fyziků udělila výroční cenu (CAP-CRM Prize in Theoretical and Mathematical Physics). Po roce 1989 spolupracoval s Českým vysokým učením technickým v Praze, které mu v roce 2005 udělilo čestný doktorát. (AM)

 

Pozvánka na virtuální debatu

Vážení a vzácní přátelé, za iniciativu Chceme volit distančně si vás dovolujeme pozvat na již 6. virtuální debatu zahraničních Čechů, která se uskuteční 4. 2. 2022 a ponese název Srdcem doma.

     Toto datum hraje pro krajany důležitou roli. Na základě výzvy ministerstva zahraničí si Češi ve světě zvolili 4. únor za svůj významný den: den odchodu J. A. Komenského do exilu. J. A. Komenský, byť daleko od domova, srdcem zůstal vždy doma. Naše iniciativa vyhlásila minulý rok (4. února 2021) kampaň na podporu uzákonění korespondenčního hlasování, která trvá dodnes.

     Pozvánku na 6. virtuální debatu přijali následující hosté:

- Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární, MZV ČR.
- Pavel Pitel, ředitel konzulárního odboru MZV ČR.
- Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti, MZV ČR.

Datum debaty: 4. 2. 2022

Začátek debaty: 17:00 hodin středoevropského času (CET) = 11:00 montrealského času (EST)

Moderátorka debaty: Eva Hrnčířová, česká novinářka, reportérka a moderátorka.

Virtuální platforma: video-konferenční platforma Zoom.

Debata se zaměří na otázky z oblasti sociálně-právní služby českým občanům v zahraničí a na otázky ohledně prosazení korespondenční volby, včetně uvedení dobrých příkladů z praxe od našich zahraničních sousedů.

K účasti na setkání je potřeba vyplnit tento přihlašovací formulář: https://forms.gle/S5xSS44Yeanj5HUm8

Odkaz na Zoom zašleme včas všem přihlášeným. Vaše otázky pište přímo do přihlašovacího formuláře. Děkujeme také za přeposlání odkazu s přihláškou Vašim přátelům, které by tato debata mohla oslovit.

Těšíme se na setkání s Vámi!

Marta McCabe a Dagmar Straková, organizátorky, https://www.chceme-volit-distancne.cz

 

Kniha "Vzpomínky Čechokanaďana"

Muzeum 20. století v Praze vydalo knihu Miloše Šuchmy, dlouholetého předsedy Čs. sdružení v Kanadě "Vzpomínky Čechokanaďana". Kniha má 448 stran, 70 fotek. Můžete ji objednat na emailové adrese Kosmasu, který knihu bude distribuovat poštou nebo i do knihkupectví. Lze ji objednat přes košík Kosmasu např. do Kanady za 892 Kč (245 Kč kniha, 494 Kč prioritní dodávka a 90 Kč balné). Je možné zaplatit kreditní kartou nebo internetovým převodem. Knihu je také možno koupit v Muzeu 20. století v Praze, Opletalova 22 za 220 Kč. Informace najdete na https://www.kosmas.cz/knihy/500559/vzpominky-cechokanadana/  Obsah knihy na https://www.muzeum20stoleti.cz/wp-content/uploads/2021/11/Obsah_Vzpominky_Cechokandana.pdf (M. Šuchma)

 

Trochu humoru (je to ještě humor?)

Haló, Pizza Giovanni?  -  Jistě pane, ale nyní jsme Google Pizza.

Sakra, spletl jsem si číslo, omlouvám se.  Nikoli, pane, Google koupil pizzerii Giovanni.

Aha, mohu si tedy objednat?  -  Jistě pane, dáte si jako obvykle?  -  Jak, jako obvykle? Vy mě znáte?

Přihlédnu-li k vašemu číslu telefonu, které se mi zde zobrazuje, objednal jste si za posledních 12 týdnů dvanáctkrát pizzu quatro formaggi, s přídavkem chorizza.  -  Ano to souhlasí....

Mohu vám k tomu nezávazně, jen na vyzkoušení, učinit nabídku naší nové pizzy? Tentokrát doporučujeme pizzu s fenyklem, tomaty a salátem!

Ne! V žádném případě, mám hrůzu ze zeleniny… děkuji.  Ale váš cholesterol není nejlepší...

Co vy o tom můžete vědět?!  -  Z vašich minulých mailů na Seznamu, kdy jste konzultoval výsledky rozboru vaší krve s vaším lékařem… Máme tady výsledky za posledních sedm let.

Ok, ok, ale já nechci vaší zeleninovou pizzu. A na zvýšený cholesterol beru pravidelně léky.

To ano, ale neberete je dostatečně pravidelně!  -  Jak to můžete vědět?

Protože poslední krabičku léku s 30 pastilkami jste zakoupil před čtyřmi měsíci v lékárně U Salvátora na Karlově náměstí č. 3 v Praze 2.  -  Koupil jsem si jiné balení potom... v jiné lékárně.

Ale to nefiguruje na vašem bankovním výpisu z karty.  -  Platil jsem hotově!

Ale na vašem bankovním výpisu není žádný výběr hotovosti v poslední době!

Jistěže, proč by měl? Mám i jiné příjmy.  -  Ale ty nefigurují na vašem daňovém přiznání, takže chcete říci, že máte příjmy nelegální, které nedeklarujete?

TO BY SNAD STAČILO! Přivezte mi objednanou pizzu, nebo jdu jinam!

Zajisté pane, k vašim službám, omlouváme se, ale naše poznámky a postřehy vám sdělujeme pouze pro vaše dobro… abyste se cítil spokojeně, že je o vás pečováno. Ostatně, na kterou hodinu vám máme pizzu dodat?

Manželka se vrací z Pardubic kolem 19 hodiny, takže na 20 to bude nejlepší, děkuji.

Mohu si dovolit malé doporučení?  -  Samozřejmě.  -  Pouze s vaším dovolením...  Poslouchám vás.

Vaše žena nemůže být doma kolem 19 hodiny, protože je právě 18 hodin 15 minut, a vaše žena platila v 18 hodin svojí platební kartou jedny Rolexky v hodinářství Halada v Chrudimi.  -  Proboha, jak to můžete vědět?

Protože stejnou kartou, ostatně registrovanou na váš soukromý účet ve Švýcarsku, platila dnes ráno v Chrudimi ve čtyřhvězdičkovém hotelu účet za dvoulůžkový pokoj. Nocleh za 3 dny. Ostatně jako účty z hotelové restaurace. Vždy za dvě osoby. Stále stejnou kartou.

Mohl bych vědět, v jaké výši byly ty útraty a kolik bylo celkem z našeho švýcarského účtu odepsáno?

Nikoli pane, lituji. Takové údaje vám nemůžeme sdělit! Zakazuje nám to směrnice GDPR. Musíme především respektovat soukromí klientů a občanů...

TO BY SNAD STAČILO!! Strčte si tu vaši pizzu někam! Mám dost Googlu, Facebooku, Twitteru i Whatsappu, opevním se na pustém ostrově, kde NEBUDE ŽÁDNÝ internet, žádný chytrý telefon, ani počítač! Zvláště tam nebude ani živáčka, který by mě mohl sledovat, špiónit a podávat o mě informace!

Jistě, plně vás chápu, pane, ale informace, kterými disponujeme, jste na sebe prozradil vy sám nebo jste dal k jejich sdílení souhlas. Ostatně na pustý ostrov se s občankou EU nedostanete! Takže si musíte obnovit pas, protože ten váš je propadlý už 5 let a 4 dny...

 

Různé zprávy

A picture containing text, clipart

Description automatically generatedPotřebujete prodat nemovitost v České republice? Na českém trhu s nemovitostmi působíme již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí, od roku 2019 už jako společnost PSN. Jako český investor budujeme vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Hledáme nové příležitosti: zajímají nás hodnotné nemovitosti s potenciálem, za který jsme připraveni patřičně zaplatit. Dáme vám férovou nabídku a zaplatíme rychle. Starosti s nemovitostmi nechte na nás!

     Více informací o nás najdete na www.psnkupuje.cz. Probouzíme domy k životu!

 

Na Věstník přispěli: Věra Bondy, Eva a Vlad Kocmanovi, Miloslava Nesvadba, Eva Strofová, a jeden dárce, který nechce být jmenován. Všem srdečně děkujeme!


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alena Berti, Lucie Čermáková, Míša Fuchs, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.