Montrealský věstník                                Ročník 55

Leden/January 2019                   5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 5


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

8. 1.     Út        Schůze výboru Čs. sdružení, Čs. dům, 6540 McLynn, 19.30 h

9. 1.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

18. 1.   Pá        Koncert M. Karlíček, M. Shiraishi, 24 Maple Ave, Ste-Anne-de-Bellevue, 19.30 h

23. 1.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

V lednu se sejdeme 9. a 23., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Schůzku 28. listopadu jsme začali (jak také jinak) diskuzí o počasí. Řekněme si to takhle: nechválili jsme si mrazy, sníh, déšť a vichřici – a to je ještě podle kalendáře podzim. Sice jsme při výborném dortu a kávě trochu pookřáli, ale přesto jsme se každou chvilku s obavou dívali, co se děje venku za oknem. Rozveselili jsme se teprve vyprávěním vtipů, zvláště politických, z ne tak dávné minulosti v naší domovině.

     Paní Olga Nováková nám vždy řekne nějakou zajímavost týkající se dnešního data. V roce 1520 portugalský mořeplavec Ferdinand Magellan zahajuje plavbu přes Pacifický oceán. Roku 1814 jsou londýnské noviny The Times poprvé vytištěny automatickým tiskařským strojem. V roce 1942 uhoří 492 lidí při požáru v bostonském nočním klubu.

     Venku už se skoro setmělo, a tak byl čas na promítnutí nějakého filmu. Zvolili jsme novější film "Kráska v nesnázích". Jak jsme se shodli, měli jsme ji v těch nesnázích nechat a snímek přerušit hned po několika minutách a ne až skoro ke konci, a raději jsme si měli ještě povídat.

 

V sobotu 1. prosince jsme se sešli v hojném počtu a slavnostní náladě na našem tradičním předvánočním obědě. Pan Alois Fogl zorganizoval naši schůzku v restauraci Casa Grecque. Zazpívali jsme si vánoční koledy, poslechli si Seifertovu básničku s vánočním námětem, a potom jsme až do pozdního odpoledne hodovali.

 

Na schůzce 12. prosince jsme si dali závazek – ale ne socialistický. Uvědomili jsme si totiž, že na několika posledních setkáních jsme si jenom povídali, bez ladu a skladu, o tom, co nás právě napadlo. Prostě jsme zpohodlněli. Slíbili jsme si tedy, že náš závazek k Novému roku bude domluvit se předem na tématu každé další schůzky a každý z nás si připraví příspěvek do diskuze. Abychom příští rok začali vesele, promluvíme si o našich oblíbených humoristických románech, přečteme si úryvky a snad se společně zasmějeme.

     Naše předsedkyně, paní Olga Nováková nás ale přece jen "drží na uzdě". Připravila nám přednášku o událostech týkajících se dnešního data v minulých stoletích. V roce 1792 Beethoven dostává první hodinu v hudební kompozici od Josefa Haydna. Roku 1800 se stává Washington hlavním městem Spojených států, v roce 1822 je Mexico oficiálně uznáno samostatným státem. V roce 1901 Marconi posílá rádiem první transatlantický signál a roku 1913 se začíná v Palestině vyučovat hebrejština.

     Nakonec jsme se podívali na film "Intermezzo" s Ingrid Bergmanovou a Leslie Howardem. (IR)

     Na fotce Aleny Martinů je sedm členů klubu seniorů (z deseti přítomných) při tradičním pohoštění.

 

Čs. sdružení

Výborová schůze Čs. sdružení se bude konat v úterý 8. ledna 2019 v 19.30 h v Českém domě. Zveme na ni všechny, KOMU ZÁLEŽÍ NA UDRŽENÍ TRADIČNÍCH AKCÍ v Montrealu, především naší Mikulášské taneční zábavy (viz článek o letošní zábavě). Naštěstí máme mezi sebou dost mladých rodičů, kteří mají zájem o českou školu a obě tradiční akce pro děti, Mikulášskou nadílku a Velikonoční pomlázku. Přijďte mezi nás, pokud jsou bazar, taneční zábavy i dětské aktivity pro vás důležité. Záleží na vás!           (AM)

 

Misie sv. Václava

Přejeme všem štěstí a zdraví do nového roku! Upozorňujeme, že v lednu, únoru a březnu se české mše nekonají. Datum příští mše bude oznámeno v březnovém čísle Montrealského věstníku. (Rose Mary Strban)

 

Tábor Hostýn

Asociace Hostýn přeje všem ještě jednou všechno nejlepší v novém roce 2019.

Dětský tábor bude letos od neděle 30. června do soboty 20. července. Ceny jsou stejné jako v minulém roce: 395 $/1 týden, 765 $/2 týdny a 960 $/3 týdny. Těšíme se na vaše děti a vnoučata. Pokud se chcete stát členy Asociace Hostýn, napište na camphostyn@gmail.com. Členský příspěvek je 20 $ za rok. Potom budete moci pozitivně ovlivňovat aktivity na táboře. Potřebujeme také dobrovolníky k propagaci dětského tábora. Více informací najdete na www.hostyn.org. (Josef Maxant)

 

Kultura

Koncert Tria Valdštýn – Mana Shiraishi (housle), Pierre-Alain Bouvrette (violoncello) a Martin Karlíček (piano) – se bude konat v pátek 18. ledna 2019 v půl osmé večer v sále Union Church na 24 Maple avenue v Ste-Anne-de-Bellevue. Na programu jsou díla Bohuslava Martinů, Clauda Debussyho, Dmitrije Šostakoviče a Felixe Mendelssohna. Vstupné 20 $ dospělí, 15 $ senioři a studenti. Po představení následuje malé občerstvení. Informace na www.lakeshorechambermusic.org.

 

Mikulášská zábava

Letos se naše tradiční Mikulášská zábava konala již podruhé v polské Chopin Hall v Lachine. Zúčastnilo se tentokrát pouze 70 lidí, opět poněkud méně než v předchozích letech. Hala je bohužel trochu z ruky a počasí nám také moc nepřálo. Nicméně, kdo přišel, nelitoval: jako vždy kapela Edelweiss hrála báječně, chlebíčky, párky i polévky byly výborné a zákusky zmizely velmi rychle, což nejspíš znamenalo, že byly moc dobré. Mikuláš s čertem a andělem (na obrázku Aleny Martinů) rozdali dárky hodným dětem (dospělí asi letos opět zlobili). Poté, co nás opustil František Kaštánek, ujal se této role Josef Maxant a dlužno říci, že mu to moc slušelo. Ema se Sofií jsou už zkušené jako anděl a čert a sklidily zasloužený obdiv. V tombole také bylo mnoho zajímavých darů – jako už několikrát předtím i dva koše exotického ovoce darovaného panem Václavem Jiránkem z Jirstrek Fruits a becherovka od Velvyslanectví ČR v Ottawě. Červené i bílé víno v baru bylo rovněž darem Velvyslanectví ČR, to přivezl pan velvyslanec Pavel Hrnčíř na koncert 27. října. Zajímavé je, že víno se všechno prodalo, zatímco pivo šlo na odbyt tentokrát méně. Velice nás udivilo a mrzelo, že někteří návštěvníci si přinesli vlastní víno, které tam zpočátku tajně, ale posléze zcela otevřeně konzumovali. To svědčí o jejich naprostém nedostatku respektu k práci a úsilí pořadatelů. A těch je už opravdu velmi málo: v podstatě celou zábavu organizovali Alena a Ludvík Martinů s Míšou Fuchsovou a Alenou Kapitánovou za vydatné pomoci Marie a Josefa Hřibových a Alice a Blanche Havlových v kuchyni a Pavla Auersperga v baru. Lístky do baru prodával, jak už to léta dělá, Vláďa Peroutka a s prodejem jídla pomohla Adéla Matajová. Rádi bychom také poděkovali několika dalším lidem, kteří přiložili ruku k dílu během přípravy sálu a úklidu po zábavě (Inka a Bob Vojtěchovi, Tonda Matoušek, Zorka a Martin Thomovi). Je nutné upozornit, že v tak malém počtu (který se v příštím roce nejspíš ještě zmenší) se taneční zábava v tomto rozsahu nedá organizovat, a proto je třeba, aby se do našich spolků zapojili další dobrovolníci. Kdo máte zájem, aby příští rok znovu byla Mikulášská zábava, přijďte na schůzi Čs. sdružení v úterý 8. ledna v 19.30 hodin do Českého domu. Budeme se těšit na vaši účast a projev vašeho zájmu. (AM)

 

Mikulášská nadílka pro děti

Dne 8. listopadu 2018 ve tři hodiny odpoledne dorazil do Montrealu svatý Mikuláš! Jako vždy, i tento rok byl doprovázen nádherným andělem a přátelským čertem. Akce se zúčastnilo zhruba 50 lidí, z toho 23 dětí. Vánoční náladu nám navodila česká vánoční hudba a také kniha "Ježíšek", ze které nám paní učitelka z České školy pěkně četla. Tentokrát si Mikuláš s sebou donesl i "Mikulášovu kroniku", ve které měl sepsány dobré, ale i špatné skutky všech dětí! Všechny přítomné děti pak odměnil dary, a ty děti, co mu ještě něco přednesly či zazpívaly, nebo dokonce zatančily, si vybraly z koše dárek navíc! Myslím si, že určitě nebudu mluvit jen za sebe, když řeknu, že se nám tato událost opravdu vydařila. Mé díky patří Českému sdružení a Sokolu Montreal, které tuto akci finančně sponzorovaly, ale také všem dobrovolníkům – velkým i malým, co mi pomohli vše nachystat. Největší díky ale patří právě té slavné trojce Mikulášovi Josefovi, andělu Emě a čertici Sofii, bez kterých by tato událost nebyla možná a kteří tento rok opravdu promluvili dětem do duše! Příští rok zase na shledanou! (Alena Berti)

     Skupinová závěrečná fotka dětí s Mikulášem Josefem, andělem Emou a čertem Sofií od Andrey Larocque.

 

Události v Torontu

V lednu se konají dva koncerty v rámci série Nocturnes in the City, oba v neděli v 5 hodin odpoledne:

     The George Grosman Jazz Band hraje 20. ledna 2019 v restauraci Prague na Masaryktownu, 450 Scarborough Golf Club Road, vstupné 25 $.

     Peter Stoll (klarinet) and Adam Zukewicz (klavír) hrají o týden později, 27. ledna 2019, v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave. Na programu díla Z. Fibicha, B. Martinů, A. Dvořáka a W. A. Mozarta. Vstupné rovněž 25 $.

     Pokud si koupíte v předprodeji lístky na oba koncerty, zaplatíte 25 $ za oba (tedy dva koncerty za cenu jednoho). Informace na tel. 416-481-7294 nebo na www.nocturnesinthecity.com.

 

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že po delší nemoci nám odešel 13. října 2018 Dr. Oskar SÝKORA (1929-2018), poúnorový exulant (jeho otec byl poslancem za nekomunistickou stranu). Do Montrealu přišel v roce 1949. Začal pracovat v textilní továrně a po večerech se učil angličtině. O deset let později v roce 1959 obdržel dva doktoráty: dopoledne od McGillu DDS (Lieutenant Governor Gold Medal) a odpoledne od Université de Montréal PhD. Na ottawské oslavné večeři v Rideau Hall, dávané na Dominion Day na počest královny Alžběty II. a prince Philipa, z 34 pozvaných hostů reprezentoval "New Canadians". Pracoval na McGillu a od roku 1972 pak na univerzitě Dalhousie v Halifaxu. Činný ve veřejném životě, byl zakládajícím členem Canadian Academy of Prosthodontics, členem European Prosthodontic Association, Fédération Dentaire International, SVU, etc. Po "Sametové revoluci" spolupracoval s čs. stomatology z Univerzity Karlovy. Jako náruživý tenista se účastnil po mnoho let montrealského sokolského tenisového turnaje. Odešel do penze, když mu bylo 73 let, jako Professor of Prosthodontics a Fellow Academy Dentistry International (FADI). Během své 43leté stomatologické praxe si našel čas na psaní článků nebo knih, pracoval ve výzkumu, přednášel na mezinárodních konferencích, staral se o své studenty a pacienty a pro nové exulanty nebo nemajetné studenty rád pracoval gratis. V Montrealu byl členem Čs. sdružení, a pak v Halifaxu organizoval celokanadský kongres Sdružení a hostil delegáty. Ale hlavním potěšením mu byla jeho rodina, manželka Christina a jejich děti, Jan (Christine), Claire (Paul) a Christian (Erika), a vnoučata Erik a Niklas, Olivie, a Ava a Sofia.

     Celé rodině tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast.                                           (Podle článku dr. Sýkory upravila AM)

 

Medaile Jana Masaryka našim krajanům

U příležitosti 100. výročí založení Československa předal velvyslanec České republiky pan Pavel Hrnčíř během zahájení koncertu 27. října několika našim krajanům stříbrnou pamětní medaili Jana Masaryka. Tato medaile je udělována při význačných příležitostech velvyslancem nebo generálním konzulem krajanům, kteří se zasloužili o dobré jméno České republiky v zahraničí. Letos tedy v Montrealu tuto medaili dostali Míša FUCHSOVÁ, Dr. Hynek ŽIKOVSKÝ a manželé Ema a Dalibor KOŠACKÝCH. V minulosti ji dostal například v Montrealu A. K. Velan, v Ottawě Josef Straus, či v Torontu Josef Čermák, Oskar Morawetz nebo Miloš Krajný. Více informací najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí www.mvz.cz v rubrice Kultura, krajané, školství. Letošním laureátům srdečně gratulujeme! (AM)

     Na obrázku Jiřího Šmída velvyslanec Pavel Hrnčíř s dr. Hynkem Žikovským.

 

Letošní významná výročí

V minulém čísle jsme zakončili přehled výročí podle měsíců. Na závěr roku je ještě možné doplnit dvě další. Jedním z nich je novinář, spisovatel, literární a výtvarný kritik Ferdinand Peroutka (6. 2. 1895 – 20. 4. 1978). Byl to jeden z nejvýznamnějších představitelů české předválečné demokratické žurnalistiky. Po roce 1948 odešel do exilu a byl spoluzakladatelem vysílání Svobodná Evropa, kde vedl českou sekci. Za zmínku stojí též založení Národního technického muzea v Praze 5. července 1908. Jsou v něm rozsáhlé sbírky dokumentující vývoj mnoha technických oborů, věd a průmyslu na území České republiky. Mezi vzácné a populární exponáty patří např. Tatra 80 z roku 1935 prezidenta Masaryka, sbírka lokomotiv či stíhačka Spitfire z roku 1945, kterou se vrátili čeští letci z Británie. Pokud je nám známo, v roce 2018 se nic převratného nestalo – a na úspěšné nově narozené si budeme muset chvíli počkat! (AM)

 

Trochu humoru


Byl vítězný únor, vítězný květen, říjen, listopad...
No, pár názvů měsíců dějinám ještě zbývá.
Do nového roku pár vtipů:

   Když se vyspím, mám hlad. Když se najím, chce se mi spát... Život je nádherný!

   Miláčku, co si mám vzít na pláž, aby se za mnou muži otáčeli? – Zkus lyže...

   Prosím všechny, co ze mě vysávají energii, aby se raději zaměřili na můj tuk!

   Vymysleli cigarety bez nikotinu, pivo bez alkoholu, kávu bez kofeinu, letadlo bez pilotů – ale vládu bez idiotů ne a ne vymyslet!

   Pokud cizí pes podleze můj plot, protože ho soused bije, zaslouží nakrmit a ochránit. Pokud podleze, aby mi sežral maso z grilu, zaslouží páskem přes hřbet a odvést zpátky. Pokud podleze, aby pokousal moje děti, zaslouží utratit. Ani v jednom případě mě náboženství psa nezajímá.              

     A na závěr vtip Vladimíra Renčína:                                                 

Různé zprávy

Na Věstník přispěli: Dr. Radan Čapek, Věra Gazdová, Jana Glavašová, Marie a Josef Hřibovi, Ludmila Janglová, František Němec, Dr. Eva Procházková, Luboš a Lidmila Špačkovi, Michal Tučný (BT Auto Repair). Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů, Iva Radok. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.






JUDr. Jaroslav Horký odpovídá na vaše otázky

Otázky a odpovědi zpracovává Advokátní kancelář H&P Law s.r.o .

www.ak-hp.cz, tel. 420 221 719 041, fax 420 221 719 059, email info@ak-hp.cz.

 

Dotaz : Moje manželka, která byla českou občankou, vlastnila na území České republiky nemovitosti. Nemáme děti a já se stal jejím jediným možným dědicem. Nechci ale nemovitosti vlastnit. Četl jsem, že je možné převést pozůstalost na třetí osobu, a to třeba již v průběhu dědického řízení. Je to možné? A jak mohu sehnat kupce?

 

Odpověď : Ano, pozůstalost je možné zcizit již v průběhu dědického řízení, a to smlouvou o zcizení pozůstalosti, která musí být provedena notářským zápisem . Jedná se ale o velmi specifický institut, který zatím není v České republice velmi používaný. Doporučuji vám tedy oslovit odborníka, akvokáta či notáře, který již s tímto institutem má zkušenosti a bude schopen vám opravdu odborně pomoci. Pozůstalost je takto možné nabídnout k odkoupení komukoliv. Vždy doporučuji být v této věci při prodeji zastoupen, nejlépe advokátem.

 

H&P Law nabízí veškeré právní služby na území České republiky:

občanské právo, obchodní právo, správa majetku a ostatní právní poradenství.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

CharHong logo.jpg

 

3843 boul. Saint-Laurent

Tel. 514-844-6734

boucheriehongroise84@gmail.com

 

Nabízíme:

Mattoni (regular, lemon, orange, grapefruit), Kofola,

Tatranky, Horalky, Kávěnky, Fidorky (4 druhy), Mila, Amigo, Nugetta, zeli kysané, červené a bílé, halušky

a knedlíky v prášku, nakládané okurky, hořčice

(kremžská, plnotučná a další), Maggi,

výrobky Vitana a Dr. Oetker, salámy a klobásy

evropského typu (čabajka, uherský salám),

vídeňské párky, různé druhy sýrů

(bryndza, oštiepok, párenica, korbáčik a jiné)

 

 

Honorární konzulát
České republiky v Montrealu
 
JUDr. Hynek Žikovský, konzul
 
2020 University,  Suite 1920
Montreal, QC H3A 2A5
Tel.: 514-316-4383
e-mail: consul.czech.qc@gmail.com
montreal@honorary.mzv.cz

 

 

Odkoupím

 

registrované i neregistrované střelné zbraně,

sportovní, lovecké, vojenské.

Restaurování starých či poškozených zbraní.

Potřebná povolení mám, převod zařídím.

Diskrétní jednání zaručeno.

 

Jiří  514-616-9257

 

Misner KW fin

 

 

BARBARA ASGARY

 

artist

 

514-488-5514

 

www.barbaraasgary.com

 

barbara.asgary@gmail.com


 

 

Voyage  NORKO  Travel

 

1234 Stanley St. , Montreal H3G 2S7

Tel.: (450) 812-0620  Fax: (514) 871-0148

Toll free: 1-888-871-8888

e-mail: kapit2678@hotmail.com

Letenky a veškeré turistické služby

VOLEJTE  ALENU!

 

 

PhDr. OLGA AJVAZOV Á

Oficiální tlumočnice a překladatelka jazyka českého, slovenského, anglického, francouzského, španělského a ruského. Překlady všeho druhu, včetně odborných a ověřených. Tlumočení simultánní, konsekutivní i doprovodné. Korektury textů, výuka jazyků.

 

5254 Côte St. Antoine, Montréal, QC H4A 1P4

Telefon: (514) 481-3333

E-mail: olgatranslation@sympatico.ca

 

 

MILO Š  G.  KACIR

 

CHARTERED PROFESSIONAL ACCOUNTANT

 

2530 Perrot Blvd., Ile Perrot J7V 8P4

 

Tel.: (514) 425-6556   Cell: (514) 895-2840

 

E-mail: mkacircpa@gmail.com

 

 

Telephone: (514) 737-4892

 

Dr. Jitka Ponka

Dental Surgeon/Chirurgien dentiste

 

Office hours                       3550 Cote des Neiges

By appointment                                      Suite 375

Montreal, PQ H3H 1V4

 

Dr. Tom áš MACHÁN

 

zubný lekár

 

6600 Trans-Canada # 670, Pointe-Claire

naproti Fairview Shopping Center

 

Telefon: (514) 426-4228

 

Forman 4a

 

Členka Ordre des Psychologues du Québec

 

Viktória HIČÁROVÁ, PhD.

Psychologička

Hudson Medi Centre, 465 Main Road

Hudson, QC J0P 1H0

 

Tel. 514-623-9220

viktoria.hicarova@gmail.com

Slovensky, česky, English

Pechousek%20logo%20CB%20upr

VÁCLAV & JOSEF PECHOUSEK

 

2715 LOUIS A. AMOS             TEL.: (514) 631-2047

LACHINE, QUEBEC                FAX: (514) 631-3209

CANADA H8T 1C3                  josef@usinagevj.com

 

 

Bohemia 2011

Cerny a