Montrealský věstník                                Ročník 54

Říjen/October 2017                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                            Číslo 2


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

4. 10.    St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

14. 10.  So        Octoberfest, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

18. 10.  St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

20. a 21. 10.      Balet "Modrá závislost" (Eva Kolářová), Cinquičme salle, Place des Arts, 20.00 h

22. 10.  Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

27. 10.  Pá        Vernisáž výstavy Pastel Society (P. Krč), Galerie 203, 227 Notre-Dame W., 18.00 h

4. 11.    So        Bazar, hala kostela St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

11. 11.  So        Mikulášská zábava, Chopin Hall, 685  8e Avenue, Lachine, 20.00 h

 

Klub seniorů

V říjnu se sejdeme 4. a 18. 10., vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě na 6540 McLynn. Rádi vás přivítáme mezi sebou. Informace v případě potřeby podá Ema Košacká, tel. 514-735-5795.

 

Nikdo z nás nechyběl na naší první poprázdninové schůzce 6. září. Měli jsme si o čem vyprávet: o propršelém létě, houbaření, o náhodných setkáních se zástupci kanadské fauny, ať už zvířaty životu nebezpečnými (medvědi), aromatickými (skunci), či zajímavými z dálky (kojoti, losi) a zblízka (želvy) nebo bodajícími (vosy, sršni). Dozvěděli jsme se například, jak je důležité si včas nasadit brýle: Večer na chatě. Na verandě je krmítko pro ptáky plné slunečnicových semínek. Tam se přibatolí zvíře a začne se krmit. Mužský obyvatel chaty vyskočí od večeře, popadne smeták a s výkřikem, že mývala vyhodí, prudce otevře skleněné dveře. Znehybní a opatrně, pomalu dveře opět zavře. Zvíře se otočí – on to obrovský skunk.

     Připomněli jsme si začátek školního roku, který se nás už sice netýká, ale na který každý z nás má vzpomínky. Po jako obvykle báječném pohoštění jsme se dodívali na druhou polovinu opery Prodaná nevěsta, kterou jsme po naší poslední schůzce před prázdninami nestačili vyposlechnout do konce.

 

10 Seniori.jpgNa schůzce 20. září jsme se sešli ve více než obvyklém počtu. Měli jsme co oslavovat: 95. narozeniny naší předsedkyně paní Olgy Novákové a 90. narozeniny paní doktorky Evy Procházkové. Přejeme jim ještě mnoho dalších let v plném zdraví a spokojenosti. Nechyběl přípitek vínem, malinový dort se šlehačkou a dvěma svíčkami, a i další dobroty od cukráře.

     Tentokrát jsme mezi sebou přivítali české loutkáře manžele Romana a Libuši Bauerovy, kteří se tu zastavili v rámci svého turné po Kanadě a Spojených státech. Pověděli nám něco o historii tradičního loutkářského umění, předvedli několik vlastnoručně vyrobených loutek a vyprávěli o zkušenostech s diváky (především s dětmi) v různých zemích světa. Těší se na dětské i dospělé publikum u nás v Montrealu. (IR)

České a slovenské sdružení

Připomínáme, že náš 62. předvánoční Bazar se bude konat v sobotu 4. listopadu 2017 od 11.00 do 15.00 hodin jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. Uvítáme vaši pomoc, ať už s přípravou, prodejem nebo s úklidem haly po Bazaru. V tom případě zavolejte prosím Míšu Fuchsovou (tel. 514-737-8325) nebo Blanche Havlovou (514-631-6772). Máte-li doma knihy, které byste nám chtěli darovat, zavolejte předem Aleně Martinů (514-484-6177), nevozte je přímo na bazar, musíme je nejdřív přebrat a srovnat na stoly. Děkujeme a budeme se těšit nashledanou.

Balení cukroví bude v úterý 31. října ve dvě hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn.

Česká škola

Připomínáme, že česká sobotní škola začíná v sobotu 30. září 2017 v 10 hodin dopoledne v Českém domě na 6540 McLynn. Zájemci prosím kontaktujte nás po emailu: ceskaskolamontreal@gmail.com.

Akce Českého a slovenského sdružení a Sokola

Seniorský oběd plánujeme na sobotu 2. prosince. Mikulášská nadílka pro děti se bude konat jako v minulých letech v hale kostela Westmount Park United v sobotu 9. prosince ve 3 hodiny odpoledne.

Sokol Montreal

Sokolský volejbal se pro tuto sezónu ruší pro nedostatek hráčů. Bude-li zájem, začneme znovu hrát po Novém roce. Pro bližší informace můžete volat manžele Hřibovy na tel. 514-683-2092.

Misie sv. Václava

Příští česká mše bude v neděli 22. října 2017 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West. Další mše pak bude až 3. prosince. V měsíci listopadu se žádná mše nekoná. Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte včas. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Opékání selete během víkendu "Labour Day". Letos paní Barbara Nosková a Gábina Chlumská z výboru Asociace Hostýn zorganizovaly tento "pig roast" nebo "mechoui" již po sedmé. Protože vždy strávím několik týdnů na táboře Hostýn při řízení dětského tábora, tak jsem se tohoto podniku ještě nikdy nezúčastnil, až letos poprvé a nelituji toho. Protože předpověď počasí oznamovala na celý den déšť, byla účast proti dřívějším rokům menší. Ale i tak bylo možné udělat v neděli večer táborák, když přestalo pršet. Jídla bylo hodně a bylo výborné. Prasátko bylo dobře upečené a maso se přímo rozsýpalo. Kromě toho, kdyby někdo nejedl vepřové, byly navíc hovězí steaky, opékané brambory, vařená kolena, asi tři druhy salátů a další dobroty. Labužníci si rozhodně přišli na své.

     Původně jsem si myslel, že se bude jednat o jakousi zábavu pro dospělé – těch se tentokrát zúčastnilo asi třicet – ale byl jsem překvapen přítomností velkého počtu dětí, kterých bylo asi patnáct. Jedná se tedy o rodinný podnik. Pro příští rok všem rodinám s dětmi vřele doporučuji účast. Více fotek můžete vidět na internetu na adrese http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/2017-9-3_Mechoui_Pig-roast/. (Josef Maxant)

Scholarship Ball CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na svůj Výroční ples, který se bude konat v sobotu 11. listopadu 2017 v Riviera Reception Hall, 7600 Henri Bourassa Est, Montreal, H1E 2P2. Koktejl v 18.00 hodin, večeře v 19.00 hodin. Podrobnější informace na www.cspba.com. Rezervace vstupenek na tel. 514-222-6544 nebo cspbainfo@gmail.com. Informace též na jharding@osler.com nebo marendas@osler.com.

Kultura

Český barokní orchestr a sbor Collegium 1704 zahajuje Festival Bach Montreal 2017. Koncert je v pátek 17. listopadu (November) v 19.00 h v Maison symphonique de Montréal, 1600 rue St-Urbain, H2X 0S1. Lístky můžete objednat na http://www.festivalbachmontreal.com/events/event:64/Concert-douverture.

 

Producentka a choreografka Eva Kolářová uvádí celovečerní taneční představení MODRÁ ZÁVISLOST (Dependance Bleue/Blue Dependence) 20. a 21. října 2017 v Cinquičme salle, v 20h, Place des Arts. Tancují: Sara Harton, Eva Kolářová, José Flores, Francois Richard. Hudba: Charles Bicari a Alder & Ash.

Kolarova.jpg     Eva Kolářová o představení: "Náš život je jako neustálý vířivý pohyb za světlem. Opakující se tanec oslněného hmyzu... Přitahuje nás plamen nebo světlo poznání? Budeme sežehnuti nebo povzneseni? Hrajeme si, pracujeme, míříme směrem nahoru, ale většinou vždycky opět klesáme zpět, na úroveň našich zvyků a zlozvyků. Jestliže tento tanec, který nazýváme životem, by měl být představení, ráda bych ho nazvala "Modrá závislost". A pokud by mělo hrdinku, jmenovala by se Iris. Tragická Iris. Řecká bohyně i naše duhovka. Vyprávím příběh o lidské Iris a jejím boji se závislostí. Tento boj je její, tak jako je i zároveň náš. Nemůžeme jít kupředu, dokud nepochopíme, co nás drží zpět. Nakonec jsme to my sami. Jakmile si to uvědomíme, teprve poté můžeme probudit našeho ducha a osvobodit se!"

     Modrá závislost je již čtvrtá celovečerní choreografie Evy Kolářové. Vstupenky můžete zakoupit online nebo v pokladně Place des Arts. Více informací o Evě Kolářové najdete na www.evakolarova.com.

Výstava združenia Pastel Society of Eastern Canada, ktorej sa zúčastní aj Peter KRČ, sa bude konať od 27. októbra 2017. Vernisáž je o 18.00 h v Galérii 203, 227 rue Notre-Dame West v Old Port. Všetky vás srdečne pozývame. Bližšie informácie najdete na pastelsec.com.

----------------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal

 

vás srdečně zvou na tradiční

 

Mikulas

 

Mikulášskou taneční zábavu

 

v sobotu 11. listopadu 2017 v 8.00 hodin večer

Chopin Hall

685  8e Avenue, Lachine

 

K tanci hraje kapela Edelweiss

Půlnoční tombola

Tradiční jídla a zákusky, české pivo

 

Mikuláš přijde a nadělí vašim přátelům dárky, které přinesete

(poštovné $1 za dárek)

 

Vstupné: $20.00 dospělí, $15.00 studenti a senioři, děti do 12 let zdarma

 

Informace / Information:

Míša Fuchsová 514-737-8325, Ema Košacká 514-735-5795, Alena Martinů 514-484-6177

 

Výtěžek Mikulášské zábavy bude věnován na vydávání Montrealského věstníku

----------------------------------------------------------------------------------------

Události minulého měsíce

BBQ v Legii. Tak se nám BBQ v Legii zas krásně vyvedlo. Bylo nabito, vstupenky vyprodané, bifteky na ohni opět jak z onoho světa a české písně tentokrát zaznívaly i od stolů, kde přišedší našinci hodovali, popíjeli a bavili se. Legionáři se po pár "line dances" a tombole jako obvykle pomalu vytratili, čímž udělali místo našim tance chtivým Čechům a Slovákům, kteří se pak začali nevázaně bavit. Myslím, že jsme se opět rozjeli jako při minulých příležitostech, a dokud to takto půjde, budeme muset v zábavách pokračovat. Písničky jako Oliver Twist, Včera neděle byla, U našich kasáren a pytel rocknrolů udělaly své, a rozcházeli jsme se v bezvadné přátelské náladě, přesně tak, jak to má být. Vzpomněli jsme s láskou na Štefana Horného jeho oblíbenou píseň Krokodýlí slzy a jeho nevázané dovádění na parketu nám všem včetně Ligařů opět moc scházelo. Potěšilo mne, že z plakátků na Octoberfest (Dožínkovou zábavu), které jsem před začátkem rozházel po stolech, nezbyl nikde ani jeden. Považuji to za dobrou předzvěst. Chtěl bych moc poděkovat všem našim lidem, že na BBQ přišli a o jeho úspěch se zasloužili... Zdraví Honza Chlumský.

Významná jubilea

http://www.volvox.cz/o_nas/images/napsali/2012_07_05_0.jpgDne 29. září oslaví v plné svěžesti již 95. narozeniny paní Olga NOVÁKOVÁ, předsedkyně našeho Klubu seniorů.

     Narodila se ve Varšavě, kde její otec Jaroslav Horníček byl obchodní attaché na československém vyslanectví. Když Němci obsadili Československo, rodina se odstěhovala do Francie. Brzy nato byl otec  povolán do Londýna do kanceláře presidenta Beneše v exilu. Náhlý Hitlerův vstup do Paříže urychlil odchod celé rodiny, nejdřív do Němci bombardovaného Londýna, a pak do Oxfordu, kde Olga vystudovala lingvistiku. V červnu 1942 se provdala za právníka Miloše Nováka, důstojníka u čs. tankové brigády. Po válce se už se dvěma dceruškami odstěhovali do Prahy, kde se jim narodil syn. V listopadu 1949 se rodina odstěhovala do Montrealu, kde se jim pak narodily další 4 děti. Když děti odrostly, Olga začala vyučovat franštinu na anglických školách. Přestala učit, až když Miloš odešel do penze, aby spolu mohli cestovat. Spolu navštívili kus světa, ale, bohužel v červnu 1984 Miloš zemřel na leukemii, bylo mu 70. Byla to hrozná rána. Na nějakou dobu odjela Olga za rodinou do Prahy, a když se vrátila do Montrealu, znovu začala učit a konečně se i mohla zúčastnit schůzek Klubu seniorů, kam dosud ráda chodí a již několik let je jeho předsedkyní. O svém životě napsala knihu "Válečné deníky", která byla k dostání v knihkupectvích v Praze a i dnes ji ještě můžete koupit po internetu.

    Paní Novákové přejeme do dalších let mnoho zdraví a spokojenosti.

In memoriam

Ozamujeme, že 4. července 2017 nás opustila ve věku 94 let paní Mira ŠŤASTNÁ. Narodila se v Prešově na Slovensku 5. května 1923. Do Kanady se odstěhovala s manželem a dětmi v roce 1950. Zúčastňovala se akcí československé komunity, po dlouhá léta pomáhala na našem Bazaru a také byla štědrým podporovatelem Montreaského věstníku.

Volby do Poslanecké sněmovny parlamentu ČR

Připomínáme, že volby se budou v Kanadě konat na Velvyslanectví ČR v Ottawě a na Generálním konzulátu ČR v Torontu ve čtvrtek 19. října a v pátek 20. října 2017 od 14:00 do 21:00 hodin místního času.

Trochu humoru

Pesimista je člověk, který nebude hledat černou kočku v černém pokoji, i když ví, že tam ta kočka je. Realista je člověk, který bude hledat černou kočku v černém pokoji, když ví, že tam je. Optimista je člověk, který hledá černou kočku v černém pokoji, i když neví, zda tam ta kočka je. Idealista je člověk, který hledá černou kočku v černém pokoji, i když ví, že tam není. Funkcionáři EU jsou idealisté.

Různé zprávy

Český herec Karel RODEN vyhrál cenu za nejlepší mužský herecký výkon v roli T. G. Masaryka ve filmu Juliuse Ševčíka Masaryk na festivalu FFM 2017. Info najdete na www.ffm-montreal.org/communiques-de-presse/186-palmares-du-41e-festival-des-films-du-monde-montreal-2017.html.

 

Nezávislá filmová produkce hledá zkušeného překladatele či překladatelku z angličtiny a francouzštiny do češtiny. Znalost filmového prostředí a práce s dialogem je předností. Prosíme o curriculum vitae na adresu Marcova.productions@outlook. com

Nous sommes ŕ la recherche d'une personne qui saura se joindre ŕ notre équipe de production de film et traduire les dialogues de long-métrage vers la langue tchčque. Connaissances de doublage des śuvres audiovisuels sont un atout. Acheminer votre CV ŕ Marcova.productions@outlook. com

 

Na Věstník přispěli: Mira Dobias-Goff, Alois Fogl, Karel Pelz, Peter Pichler, Anna Skamene, Jiří Vok. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo emailem na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.


 

 

 

 

Přijďte se s námi p obavit,

pozvěte rodinu, přátele a známé na

Montrealské krajanské dožínky!

 

 

Zábavu pořádáme 14. října 2017 v hale Kanadské Legie

5455 de Maisonneuve W. v NDG. Začátek v 19.00 hodin.

 

Živá hudba bude hrát k tanci i k poslechu tradiční

české, slovenské a mezinárodní písně a taneční šlágry, tak jak se hrávaly doma. Přijďte si poslechnout

a pobavit se muzikou, kterou všichni známe,

a kterou již málokde dnes uslyšíte...

 

Vstupné, včetně večeře, kávy a zákusků

je pouhých $18.00 do 11. Oct., ($25.00 u dveří).

Občerstvení všeho druhu  je k mání

u bohatě zásobeného baru.

 

Volejte včas, o zábavu je obvykle značný zájem

a počet míst je omezený.

 

Information/tickets:

 

(514) 737-9220

 

nebo po emailu        czhappening@gmail.com

 

        Těšíme se na viděnou!