Montrealský věstník                                Ročník 53

Říjen/October 2016                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                              Číslo 2


 

 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

5. 10.     St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

8. 10.     So      Koncert Duo Ventapane, Christ Church Cathedral, 635 Ste-Catherine West, 16.30 h

9. 10.     Ne      Koncert Duo Ventapane, Centre des loisirs de Saint-Laurent, 1375 rue Grenet, 14.00 h

14. 10.   Pá      Koncert Trio Valdštýn, Union Church, 24 Maple Avenue, Sainte-Anne-de-Bellevue, 19.30 h

15. 10.   So      Octoberfest, Canadian Legion Hall, 5455 de Maisonneuve W., 19.00 h

16. 10.   Ne      Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

19. 10.   St       Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

5. 11.     So      Bazar, hala kostela St. Ignatius, 4455 West Broadway, 11.00 h až 15.00 h

 

Klub seniorů

V říjnu se sejdeme 5. a 19. 10, vždy ve středu v půl jedné odpoledne v Čs. domě. Rádi vás přivítáme mezi námi a vyslechneme vaše zážitky, historky, názory i návrhy na zpestření naší činnosti. Přijďte, nebudete se mezi námi nudit.

 

První schůzku ve středu 7. září, tedy po dvou měsících prázdnin, jsme oslavili dortem a vínem. Se zájmem jsme poslechli vyprávění o tom, jak naši přátelé z Klubu seniorů prožili léto. Dvě naše členky, paní Lída Janglová a paní Olga Nováková, se zúčastnily v červenci výpravy lodí na Aljašku. Podobnou cruise podnikl před léty i pan Alois Fogl. Rozhodli jsme se tedy, že Aljaška bude na programu příštího setkání.

 

Na schůzce 21. září jsme nejdříve vzpomněli všechny, kdo mají v září narozeniny. Je to jednak vedoucí Klubu seniorů paní Olga Nováková, pak paní doktorka Eva Procházková a paní Soňa Jelínková, které se bohužel schůzky nemohly ze zdravotních důvodů zúčastnit. Na oslavu si přítomní členové dali každý kousek dortu a připili si vínem s přáním "Ať zdraví zůstanou zdraví a nemocní se brzy uzdraví!"

     Po občerstvení jsme si promítli v televizi kolekci fotek z cesty paní Janglové a Novákové podél pobřeží Aljašky a západní Kanady, a pak i velmi zajímavé DVD pana Fogla z roku 1992 "Cruising to Alaska", kde jsme se hodně dozvědeli o životě na Aljašce a o její historii. (Olga Nováková)

 

Informace o Klubu seniorů vám ráda poskytne paní Olga Nováková na tel. 514-697-2125.

České a slovenské sdružení

Již 61. předvánoční BAZAR se bude konat v sobotu 5. listopadu 2016 od 11.00 do 15.00 hodin v hale kostela sv. Ignáce na 4455 West Broadway. Těšíme se, že přijdete v hojném počtu, abyste se sešli se svými známými v přátelském prostředí a pochutnali si na našich tradičních jídlech, jako jsou chlebíčky, párky a polévky. Ke koupi bude určitě velký výběr moučníků a domácí vánoční pečivo. Uvítáme vaši pomoc, ať už s přípravou, prodejem nebo s úklidem haly po Bazaru. V tom případě zavolejte prosím Emu Košackou (tel. 514-735-5795) nebo Míšu Fuchsovou (tel. 514-737-8325).

Balení cukroví bude v úterý 1. listopadu ve dvě hodiny odpoledne v Českém domě na 6540 McLynn.

Sokol

Sokolský volejbal se hraje od října do prosince každou středu od 8 hodin večer v tělocvičně školy Coronation na rohu Van Horne a Victoria (metro Plamondon). Přesné datum oznámíme těm, kteří chodili vloni, emailem. Rádi mezi námi přivítáme nové zájemce. Pro informace volejte manžele Hřibovy na tel. 514-683-2092.

Misie sv. Václava

Doufáme, že jste si užili pěkné léto. Naše příští česká mše bude v neděli 16. října 2016 jako obvykle v 11.00 hodin v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se z bezpečnostních důvodů v 11 hodin zamyká. Děkujeme a těšíme se na shledanou. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

OTEVŘENÍ SEZÓNY NA HOSTÝNĚ. O prodlouženém víkendu Saint-Jean-Baptiste (24.-26. 6.) byl organizován víkend pro české a poločeské rodiny na Hostýně. Dorazilo 9 rodin, dohromady s 9 dětmi. Pro ty byl připraven dobrodružný program v podobě lesní bojovky, děti vyrazily podle fáborků ve skupinkách po třech a plnily úkoly na lesních stanovištích u rodičů. Po setmění na ně pak čekal noční bobřík odvahy, kde šly podle svíček na dané stanoviště pro razítko účasti. Počasí nám přálo, využili jsme koupání na soukromé pláži, děti si půjčily šlapadlo, skákaly z mola a hrály si na písečné pláži. Večer jsme opékali buřty na ohni, hráli na kytaru a zpívali. Děti dostaly před odjezdem za splněné úkoly diplom, medaili a další drobné odměny. Spokojenost nahrává tomu, že se příští rok opět sejdeme o prodlouženém víkendu na Hostýně.

     Pro více informací sledujte FB stránky CZECHS IN MONTREAL, kde se organizují další akce pro naše krajany v Montrealu a okolí. (Andrea Laroque)

 

03.jpg  04.jpg  06b.jpg

 

DĚTSKÝ TÁBOR byl letos opět velice úspěšný. Zúčastnilo se ho celkem 40 dětí, tedy ne najednou, během jednotlivých týdnů bylo maximálně asi 30 účastníků. Děti se chodily koupat na naši pláž, hrály fotbal, volejbal a různé hry venku i v klubovnách. Také jsme podnikli jeden výlet k vodopádům vzdáleným asi 17 km. Často byly táborové ohně díky dostatečnému množství dříví, které na táboře máme. Velice oblíbené byly tance a karneval. Soutěž talentů vyhrála Barborka (zpěv) a Daniel (gymnastika). Na fotky i videa Franty Kaštánka se můžete podívat na http://tuffasrock2.rajce.idnes.cz/Camp_Hostyn_2016_-_Talent_show_Part_1/

     O děti se staralo celkem sedm vedoucích, tři u chlapců a tři u děvčat, plus jedna pomocná vedoucí. Vycházel tedy jeden vedoucí asi na pět dětí, což by nám mohl závidět kdekterý tábor. Již po několikáté byla hlavní vedoucí Silvie u děvčat a Roy u chlapců. Tentokrát přijela znovu i Hanka z USA, která dělala vedoucí již v roce 2002, kdy tábor vedl pan Havlín. Asi polovina dětí byla z Ontaria a polovina z Quebeku, dvě děti byly z USA a tábora se zúčastnila také jedna Číňanka. V kuchyni vařila osvědčená šéfkuchařka Milada z Kitcheneru a po prvním týdnu ji nahradila Veronika. V kuchyni pomáhaly Blanka a Gábina z Kitcheneru. O údržbu se pečlivě staral Franta, který zároveň působil jako dětský poradce a můj zástupce. Celému personálu patří vřelé díky za úspěšný průběh celého dětského tábora. Těšíme se na děti, které přijedou příště.

 

OPÉKÁNÍ SELETE začátkem září během "Labour Day" víkendu bylo opět zorganizováno členkou výboru Barbarou Noskovou. Tato akce už se koná po několik let. Celkem se zúčastnilo asi 80 lidí a tábor byl prakticky zcela zaplněn. Počasí bylo výborné, sluníčko a bez větru, takže mnoho návštěvníků se mohlo vykoupat na naší pláži. Slyšeli jsme od účastníků, že jídla bylo spousta, prasátko bylo prý "ňamka", masíčko bylo měkké a šťavnaté a také kukuřice a salát byly vynikající. Na tuto akci přijelo i několik mladých rodin s dětmi z facebookové skupiny "Czechs in Montreal", a tak na táboře bylo živo. Rádi bychom poděkovali všem dobrovolníkům, zvláště Iman Talebové za hory salátu, Davidu Ricardovi za kumštýřské opékání a Davidu Francheovi za úžasný zvuk a hudbu. Těšíme se na Vás opět příští rok! (Josef Maxant)


DEN UMĚLECKÉ TVORBY. V sobotu 17. září proběhl na táboře Hostýn den multidisciplinární umělecké tvorby jmenovaný "House Show en Plein Air". Tento den byl organizován skupinou dobrovolníků pod vedením dvou členů výboru Asociace Hostýn Zbyňka Najsera a Franty Kaštánka. Přestože v sobotu večer silně pršelo, den umělecké tvorby se velice vydařil. Tábor byl zcela zaplněn nadšenými účastníky pro umění. Na programu byly různé akce: společná večeře a "brunch" s domácím pivem vyrobeným speciálně pro tábor. O zábavu se staraly dvě hudební skupiny, s kterými vystupovali tři sólisti. O pohodu se zasloužila kapela a improvizované divadlo. Dva umělci vystavovali své obrazy a grafiku. Na zakončení dne zahořel velký táborák a na úplný konec proběhla "Dance Party". Několik souborů s fotkami od různých autorů lze vidět na https://www.facebook.com/groups/1797743233844399/photos/?filter=albums . (Zbyněk Najser a Franta Kaštánek)

Omlouváme se za chybu v minulém čísle, kde jsme tuto akci nedopatřením oznamovali na listopad místo na září.

 

=============================================================================

Srdečně zveme všechny naše přátele, příznivce a známé na naši

Dožínkovou zábavu

která se bude konat

v sobotu 15. října 2016 v NDG

5455 Blvd. de Maisonneuve West, Montreal

 

Hudbu k poslechu i k tanci bude hrát kapela Honzy Chlumského,

jazz, swing, dixi, rock'n'roll, line dances, písně lidové,

populární písničky Matušky, Suchého a Gotta.

Večeře, káva a zákusky jsou v ceně 15 $ za osobu v předprodeji do 12. září (25 $ u dveří).

Dobře vychlazený Budvar, víno a občerstvení všeho druhu

k mání v dobře zásobeném baru.

Rezervace lístků na tel. 514-737-9220

nebo každý pátek odpoledne v hale Legie

=============================================================================

Hudební a pohybové kurzy

Centre de Music Fortepiano zahajuje následující kurzy pro děti i dospělé:

- Kurzy hry na piano, kytaru a housle, a kurzy zpěvu, individuální i pro skupiny

- Kurzy baletu pro děti od 2 do 12 let – tématem letošního roku je muzikál "Cats"

- Jóga pro děti i dospělé, pro matky s dětmi i pro seniory (možno přijít i bez registrace)

Kurzy se konají v prostorách budovy na 98 Aurora v Pointe-Claire.

Registrace a informace na tel. 514-515-3717, email music@cdmfortepiano.ca

Informace také na www.cdmfortepiano.ca nebo facebook.com/cdmfortepiano

10 MM.jpgKoncerty Martina Karlíčka & Many Shiraishi

Martin Karlíček a Mana Shiraishi vás zvou na několik svých koncertů:

Říjen/October 8th at 4:30 pm – Christ Church Cathedral, 635 Ste-Catherine West

Koncert ze série L'Oasis Musicale "Jazzy Classics"

Duo Ventapane: Mana Shiraishi (violin), Martin Karlíček (piano)

Vstup volný/Free admission

-------------------------------------------------------

Říjen/October 9th at 2 pm – Centre des loisirs de Saint-Laurent, 1375 rue Grenet, Montréal – "Jazzy Classics" with Duo Ventapane

Vstupenky je nutno zamluvit předem/You need to reserve your seats at

https://st-laurent.tuxedobillet.com – poplatek/service fee $2

 

Le jazz est apparu ŕ la fin du 19e sičcle et son influence s’est propagée trčs rapidement sur la scčne de la musique classique par la suite. Des compositeurs tels que Debussy, Ravel, Milhaud, Poulenc, Martinu, Piazzolla, Rachmaninoff, Gershwin, Horovitz et bien d’autres ont tous utilisé le jazz comme moyen de coloration et d’enrichissement de leurs compositions, ainsi que pour leur conférer une saveur populaire. Ce programme se penche sur différents éléments d’inspiration que le jazz offre ŕ la musique classique.

Il y aura une conférence pré-concert ŕ 13h15/Pre-talk at 1:15 pm

-------------------------------------------------------

Říjen/October 14th at 7:30 pm – Union Church, 24 Maple Avenue, Sainte-Anne-de-Bellevue

The Lakeshore Chamber Music Society uvádí/presents

Valdstyn Trio: Mana Shiraishi (violin), Pierre-Alain Bouvrette (cello), Martin Karlicek (piano)

Vstupné u dveří/Admission at the door: $20 (adults), $15 (seniors), free for children under 12.

Mikulášská zábava a nadílka

České a slovenské sdružení a Sokol Montreal vás srdečně zvou na tradiční MIKULÁŠSKOU ZÁBAVU v sobotu 26. listopadu 2016 v 8.00 hodin večer v sále kostela sv. Cyrila a Metoděje, 7187 - 2nd Avenue (roh Jean Talon). K tanci hraje kapela Edelweiss. K prodeji budou jako obvykle tradiční jídla (dršťková a gulášová polévka, chlebíčky, párky) a zákusky (štrúdl, dorty, bábovka), české pivo. Mikuláš v doprovodu čerta a anděla přijde jako obvykle a nadělí vašim přátelům dárky, které přinesete. Večer vyvrcholí půlnoční tombolou. Informace podají Alena Martinů, tel. 514-484-6177, Míša Fuchsová, tel. 514-737-8325, a Ema Košacká, tel. 514-735-5795. Vstupné stále pouhých 20 $ (studenti a senioři 15 $). Těšíme se na vaši návštěvu.

 

MIKULÁŠSKOU NADÍLKU PRO DĚTI pořádá Čs. sdružení a Sokol Montreal v sobotu 10. prosince 2016 ve tři hodiny odpoledne ve Webster Hall kostela Westmount Park United na 4695 de Maisonneuve W. ve Westmountu. Parkování je za kostelem (vjezd z Landsdowne). Vstup je zdarma. Jako v předchozích letech bude Mikuláš rozdávat dětem dárky, které přinesete. Dětem, které přednesou básničku nebo zazpívají písničku (pokud možno česky nebo slovensky), dají anděl s čertem navíc zvláštní malý dárek. Po rozdělení dárků bude jako vždy připraveno pohoštění. Budeme rádi, když maminky nebo babičky pro děti něco upečou a přinesou. Prosím, dejte vědět do 30. listopadu Aleně Martinů, s kolika dětmi plánujete přijít, telefonicky na 514-484-6177 nebo emailem na amartinu@yahoo.com. Děkujeme. (AM)

Scholarship Ball CSPBA

Canadian Slovak Professional and Business Association vás zve na svůj Výroční ples, který se bude konat v sobotu 12. listopadu 2016 v Riviera Reception Hall, 7600 Henri Bourassa Est, Montreal, H1E 2P2. Koktejl v 18.00 hodin, večeře v 19.00 hodin. Podrobnější informace na www.cspba.com. Rezervace vstupenek na tel. 514-222-6544 nebo cspbainfo@gmail.com. Informace též na jharding@osler.com nebo marendas@osler.com.

Trochu humoru

Dva vtipy Vladimíra Jiránka z roku 1990, které jsou stále (nebo spíš znovu, trochu jinak) aktuální...

                         10 Jiranek 2.jpg

     Díky nepříznivému počasí jsme splnili plán emigrace                        Bohužel naše stanovy neznají jiný způsob,

             za tuto sezónu na pouhých 75 procent                                                               jak odejít...

Různé zprávy

Hledám paní na vyzvedávání mých synů (5 a 7 let) ze školy Selwyn House ve Westmountu dvakrát nebo třikrát týdně. Je potřeba je odvézt domů v blízkosti stanice metra Pie IX, eventuálně odvést na stanici metra Vendôme, kde pracuji v nemocnici jako lékařka. Pro bližší informace volejte Jitku na 514-823-6854 (cell) nebo 514-253-6854 (domů) nebo po emailu na jitka.blasch@gmail.com. Děkuji.

 

Nabízím příležitostnou výpomoc v domácnosti (úklid, nákupy, péče o staré lidi). Volejte 514-526-5076.

 

Na Věstník přispěli: Asociace Hostýn, České a slovenské sdružení v Montrealu, Katka Jurásková, Anne Marie Podlesak, Iva Radoková, Sokol Montreal. Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu: Ema Košacká, 6542 McLynn, Montreal, QC, H3X 2R6. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete psát i na emailovou adresu Montrealského věstníku: montrealvestnik@gmail.com nebo na amartinu@yahoo.com.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Alois Fogl, Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.