Montrealský věstník                                Ročník 50

Květen/May 2014                        5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                               Číslo 9


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každý čtvrtek: Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

3. 5.     So        B-B-Q s českou hudbou, hala Kanadské legie, 5455 de Maisonneuve W., 18.00 h

14. 5.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

18. 5.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

28. 5.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. dům, 6540 McLynn, 12.30 h

 

Klub seniorů

Příští měsíc se sejdeme 14. a 28. května. Informace o programu paní Olga Nováková, tel. 514-697-2125.

 

Naše první dubnová schůzka se konala ve středu 2. 4., tedy přímo ve Světový den autismu, který byl vyhlášen 18. prosince 2007 na Valné hromadě Organizace spojených národů. Cílem akce bylo upozornění na tuto poruchu, postihující desítky miliónů lidí ve všech částech světa, a na závažné vývojové problémy z této poruchy vyplývající. Je to den, kdy jsou osoby s autismem vřele vítány a zahrnovány do společenských událostí po celé planetě. Pohovořili jsme si o tom a o vlastních zkušenostech s postiženými rodinami.

Po příjemné oslavě narozenin našeho věrného člena Karla Pelze, jako vždy u vína a dortu, jsme si prohlédli druhou část filmu Marie Poledňákové "Jak dostat tatínka do polepšovny". Moc dobře jsme se pobavili.


Ve středu 23. dubna jsme měli druhou schůzku. Jelikož den předtím byl svátek Země, něco jsme si o něm přečetli. První Den Země byl slaven v San Francisku v roce 1970. O jeho vznik se zasloužil John McConnel z ekologických důvodů. Cílem bylo zvýšit energetickou činnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. OSN začala tento svátek slavit o rok později. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa. Nyní slaví Den Země vždy 22. dubna víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa a to bez ohledu na původ, víru či národnost. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Příští výborová schůze montrealské odbočky ČSSK se bude konat v úterý 3. června 2014 v půl osmé večer v Českém domě na 6540 McLynn. Všichni členové jsou srdečně vítáni. (Ema Košacká)

 

Oznamujeme našim členům, že členské příspěvky na rok 2014 činí stále 20.00 $ na osobu. Pro členy nad 70 let je placení příspěvků dobrovolné, nicméně pobočka za ně platí ústředí 5.00 $ ročně. Děkujeme všem, kteří už příspěvky zaplatili, a prosíme ostatní, aby vystavili šek na Czech and Slovak Association a poslali jej v přiložené obálce na adresu naší pokladní Emy Košacké, 6542 McLynn Ave., Montreal, QC, H3X 2R6.

 

Již máme data na tradiční podzimní akce, které pořádá Čs. sdružení spolu se Sokolem Montreal. Bazar se bude konat jako obvykle v hale kostela sv. Ignáce na West Broadway v sobotu 8. listopadu 2014 od 11 do 3 hodin odpoledne. Mikulášská zábava bude v hale kostela sv. Cyrila a Metoděje na rohu 2nd Avenue a Jean Talon v sobotu 29. listopadu 2014 v 8 hodin večer. Těšíme se na vaši účast!

Sokol Montreal

Sokolský volejbal, který hrajeme každý čtvrtek v tělocvičně školy Coronation na rohu Victoria a Van Horne, pokračuje až do května. Informace podají náčelníci Sokola Josef a Marie Hřibovi na tel. 514-683-2092.

 

Sokol Canada plánuje sokolský slet s mezinárodní účastí, ale v menším rozsahu, pod názvem MINI SLET, ve dnech 26. až 29. června 2014. Kromě tradičního sokolského vystoupení (prostná a národní tance) jsou na programu závody v gymnastice, atletice a plavání. I společenský program bude bohatý: slet bude zahájen ve čtvrtek večírkem na uvítanou, v pátek bude kulturní večer se soutěží pódiových skladeb a na sobotu jsou naplánovány dvě taneční zábavy, jedna pro dospělé a jedna pro mládež. Mini sletu se mohou zúčastnit i nečlenové Sokola. Informace o činnosti Sokola v Kanadě, fotografie ze sokolských akcí a podrobnější informace o Mini sletu najdete na webové stránce Sokola www.sokolcanada.ca. V Montrealu můžete pro informace kontaktovat náčelníka Sokola Josefa Hřiba na tel. 514-683-2092. (Anna Janoušová)

Misie sv. Václava

Naše příští česká mše bude v neděli 18. května 2014. Mše se koná v kapli ve 3. patře budovy Loyola High School, 7272 Sherbrooke Street West, na rohu West Broadway, v 11.00 hodin. Růženec se modlíme od 10.30 hodin. Prosíme, přicházejte včas, protože budova se v 11 hodin zamyká. Děkujeme. (Rose Mary Strban)

Tábor Hostýn

Dětský tábor se v roce 2014 bude konat od neděle 6. července do soboty 26. července. Ceny budou stejné jako vloni, tj. 375 $ za 1  týden, 745 $ za 2 týdny a 950 $ za 3 týdny. Každé další dítě ze stejné rodiny má slevu 10 %.  Daně se neplatí. Vystavujeme potvrzení pro daňové účely. Sociálně slabé rodiny mohou dostat slevu.

     Protože máme zájem na tom, abychom měli co nejvíce dětí, vyhlašujeme následující program: Pokud někdo získá nového účastníka dětského tábora, může obdržet odměnu 20 $ za každý týden účasti tohoto dítěte. Například, pokud váš soused na vaše doporučení pošle na dětský tábor svoje 2 děti po dobu 3 týdnů, vaše odměna bude 120 dolarů.

     Asociace Hostýn hledá spolupracovníka ředitele dětského tábora, který by pomohl s propagací a organizací  dětského tábora a s registrací dětí. Pro informace kontaktujte Josefa Maxanta, tel. 450-465-4844.

B-B-Q s českou hudbou

Zveme všechny známé a přátele na dnes již vyhlášené BBQ či Steak party, které se bude pořádat v sobotu 3. května 2014 v 6.00 hodin večer v hale 5455 de Maisonneuve W. v NDG v Montrealu. Vstupné je jako vloni 18 $, steak připravený na ohni dánskými experty, káva, zákusek a celovečerní taneční radovánky v ceně. Hraje duo Spring 68, českobudějovický Budvar a další občerstvení u baru. Vstupenky je třeba zajistit do středy 30. dubna kvůli objednávce čerstvých bifteků. Prosím volejte na číslo (514) 737-9220, kde lze nechat zprávu, nebo účast potvrďte emailem na adrese czhappening@gmail.com. (Jan Chlumský)

Události v Torontě

Sokol Toronto srdečně zve veřejnost na JARNÍ FESTIVAL v neděli 4. května ve 12 hodin v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Oběd zahrnuje hlavní jídlo, moučník a kávu. Cena pro dospělé 15 $, děti 7 $. Cash bar k dispozici. Po obědě je na programu vystoupení sokolských dětí. Informace podá Hana Jurásková, tel. 905-838-5269 nebo email hana.jurasek@yahoo.ca.

 

Thought for Food Production presents the Canadian Premiere of Paul Wilson's new translation of Václav Havel's masterpiece "THE MEMO" at Unit 102 Theatre, 376 Dufferin Street, Toronto, on April 23 – May 10, 2014. A satire about administrative bumbling in business, "The Memo" is a smart comedy for anyone who has ever worked in an office or battled bureaucracy. Thought for Food's creation explores the shockingly universal and comical parallels between Communist Czechoslovakia and modern-day Canada as one employee searches for dignity, humanity and a hot lunch in a world riddled with arbitrary rules and office politics. The end result is a communist comedy that is weirdly at home in Canada. Tickets are available via Brown Paper Tickets at 1-800-836-3006 or at thememo.brownpapertickets.com.

In memoriam

IMG_1239_2.jpgV pondělí 21. dubna 2014 nás po těžké nemoci ve věku 77 let opustil Ladislav WEDLICH, oblíbený člen naší montrealské komunity. Pomáhal při našich bazarech a rád chodil na všechny naše zábavy. Narodil se 17. 7. 1936 v Kamenickém Šenově. V Československu byl známým sportovcem v lehké atletice. Do Montrealu přišel s manželkou Věrou a synem Lennym v roce 1969. Láďa byl vzorný manžel, dobrý otec a dědeček, a dobrý kamarád. Zanechal zde manželku Věru, syna Lennyho s manželkou Barbarou, vnoučata Matthew a Brian Wedlichovy, sestry Soniu Zichermanovou a Věru Doll, a bratrance s jejich rodinami v Čechách. Rozloučení se uskutečnilo v rodinném kruhu. Bude chybět nejen své rodině, ale i všem přátelům, kterým zbydou na něj v srdcích jen hezké vzpomínky. Čest jeho památce. Všem pozůstalým vyslovujeme naši hlubokou soustrast. (Láďa Křivánek)

Velikonoční pomlázka pro děti

Letošního velikonočního odpoledne, které se konalo v sobotu 19. dubna, se zúčastnilo přes 20 dětí. Už ve 2 hodiny se v salonku kostela sv. Ignáce sešlo několik dobrovolníků, aby připravili stoly a všechny potřeby na pletení pomlázky a barvení vajíček. Ludvík Martinů s Petrem Štikarovským přinesli tentokrát celkem 220 proutků, nechyběly fixy, pastelky, papíry a šablony vajec a králíků. Některé maminky přinesly další barvičky a voskovky, Anna Skamene přišla s krabicí vyfouknutých skořápek napíchnutých na špejlích, a tak se děti i dospělí podělili o znalosti a zkušenosti ve zdobení kraslic. Nechybělo samozřejmě občerstvení, které přinesli jak organizátoři, tak i většina maminek. Gábina Chlumská obstarala džusy, k dispozici byla i výborná káva. Na postranním stolku bylo rozloženo několik desítek knih, a to nejen dětských, ale také detektivky a knížky z nakladatelství 68 Publishers, ze kterých si přítomní mohli vybrat za dobrovolný příspěvek na Český dům. Na konci nezbyl ani proutek – všechny se proměnily v pomlázky upletené z osmi (a dokonce z devíti) proutků. Věříme, že pomohly vykoledovat hodně vajíček a vyšlehat naše dámy, aby je zdraví tento rok neopustilo!

     Děkujeme všem, kteří se na přípravě a průběhu této akce podíleli, a příští rok zase nashledanou! (AM)

VP 01.jpg VP 02.jpg

Ze zprávy Ministerstva zahraničních věcí ČR

Tradiční Konference zahraničních Čechů, tentokrát nazvaná "Krajané a čeština", se bude konat ve dnech 10. až 12. září 2014 v Praze. Konferenci pořádá Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů ve spolupráci s MZV ČR, Národním muzeem a dalšími institucemi. Účastníci se mohou registrovat na adrese info@zahranicnicesi.com.

 

Již 8. ročník Mezinárodního krajanského festivalu, který pořádá Občanské sdružení Sedm paprsků ve spolupráci s MZV ČR a Stálou komisí Senátu Parlamentu ČR, se bude konat ve dnech 11. až 14. září 2014 v Praze. Na festival jsou zváni účinkující z řad krajanů z celého světa. Zájemci o účast se mohou přihlásit prostřednictvím webové stránky www.krajanskyfestival.eu, kde jsou přihlášky i informace. Zahájení festivalu a přivítání krajanů se uskuteční ve čtvrtek 11. září 2014 v 10 hodin v hlavním sále Senátu PČR.

 

Konference Českých škol bez hranic (ČŠBH) a škol podobného typu bude zahájena 4. srpna 2014 v Toskánském paláci MZV ČR v Praze. Podrobnosti o programu budou uveřejněny na www.csbh.cz.

 

Pod hlavičkou ČŠBH se koná šestidenní letní výtvarně-jazykový tábor pro děti od 6 let. Letošní ročník ve Sluňákově u Olomouce bude v období 26. 7. – 2. 8. 2014. Bližší informace na výše uvedené adrese ČŠBH.

 

Letní tábory-kurzy pro starší děti ve studijním středisku v Mariánských Lázních chystá Ústav pro jazykovou a odbornou přípravu Univerzity Karlovy ve spolupráci s ČŠBH a s Gymnáziem J. Gutha-Jarkovského. Jedná se o dva souběžné kurzy pro českou mládež žijící v zahraničí ve věku 14 – 17 let v termínu 3. – 15. srpna 2014. V jednom z kurzů se mohou zájemci věnovat intenzívní výuce českého jazyka a připravit se zároveň k mezinárodně uznávané zkoušce z češtiny. Cílem druhého kurzu je připravit potenciální zájemnce k přijímací zkoušce na české střední školy. Bližší informace najdete na stránce http://ujop.cuni.cz.

Setkání českých škol v Dallasu

Česká škola Dallas ve spolupráci se spolkem "Česká škola bez hranic" a pod záštitou Českého velvyslanectví ve Washingtonu, D.C., a Sokola Žižka v Dallasu pořádá 3. setkání českých škol a zájemců o výuku češtiny pro děti v Severní Americe ve dnech 27. – 29. června 2014 v prostorách Sokola Žižka v Dallasu. Podrobnější informace a přihlášku najdete na www.czechschoolofdallas.org. S dotazy se obraťte na Kláru Moldovou, email czechschoolofdallas@yahoo.com nebo moldova.tgm@gmail .com.

Vyzkoušejte si své znalosti – část pátá

Zde je dalších deset otázek z populárního českého televizního soutěžního pořadu "Nikdo není dokonalý", tedy přesněji ze společenské hry stejného jména. Zatímco v televizi náhodně na ulici vybraní lidé odpovídají před kamerou na sérii otázek (samozřejmě bez možnosti jakékoliv nápovědy), ve hře si každý hráč "lízne" kartu s pěti otázkami, na které musí hned odpovídat, a podle toho, kolik jich je správně, posune svého "panáčka" na hrací ploše. Pokud se domníváte, že otázky jsou velmi těžké, tedy vám budiž útěchou, že právě vybíráme ty nejzajímavější a tedy nejobtížnější. Oproti lidem na ulici ovšem máte výhodu, že můžete přemýšlet, jak chcete dlouho... Odpovědi najdete opět na této stránce dole.

Julius Caesar (převzato z Wikipedie)

1. Může být Večernice Jitřenkou?

2. Odkdy se slaví 1. máj?

3. Z jakého koření je upletený vavřínový věnec?

4. Jakou barvu má letecká černá skříňka?

5. Který strom je symbolem českého státu?

6. Na které rovnoběžce leží Praha?

7. K čemu slouží viagraf?

8. Nevlastní matce se říká macecha. Jak se říká nevlastnímu otci?

9. Kde se v zemědělství používal čert?

10. Který čas je posunutý, zimní nebo letní?                                       

O svatém Floriánovi

Sv. Florián má svátek 4. května. Jeho socha stávala ve výklencích mnoha chalup a domů – byl totiž ochráncem proti ohni. Podle legendy žil na přelomu 3. a 4. století v provincii Noricum (dnešní Rakousko). Byl důstojníkem římské armády a tajným křesťanem. Jeho kariéra skončila, když se rozhodl osvobodit své přátele, kteří byli uvězněni pro víru. Akce se mu nepovedla, byl zajat a mučen a nakonec s kamenem na krku svržen z mostu do vod řeky Enže. Koncem 8. století byl postaven klášter sv. Floriána u rakouského Lince, kam byly převezeny jeho ostatky. Sv. Florián se postupně stal oblíbeným v celé střední Evropě. Od 15. století je považován za ochránce proti ohni; modlili se k němu kováři, hrnčíři, kominíci, pekaři a další řemeslníci, kteří s ohněm pracovali. Především se stal patronem hasičů – v den jeho svátku pořádá mnoho hasičských sborů oslavy s ukázkami techniky i záchranných akcí. Byl zobrazován jako římský voják s helmou na hlavě a s vědrem v ruce, polévající vodou hořící kostel. Snad proto, že měl co do činění nejen s ohněm, ale i s vodou, stal se ochráncem i proti povodním a neúrodě. Na jeho svátek bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby dům nepostihlo neštěstí. (Z knížky České zvyky a obyčeje od Aleny Vondruškové)

Různé zprávy

Nabízím mikrovlnnou troubu Sanyo, v dobrém stavu. Tel. 514-526-5076.

 

Job opportunity. Czech-Canadian charitable foundation in Montreal seeks a film animator for an immediate position. For more information call Vestnik at 514-484-6177 or email amartinu@yahoo.com.

 

Na Věstník přispěli: Katka Jurásková, Hana Pelnářová. Oběma srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace i na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.

 

Odpovědi na otázky testu "Vyzkoušejte si své znalosti":

1. Může, je to ta samá hvězda. 2. Od roku 1889 v Paříži. 3. Z bobkového listu. 4. Oranžovou. 5. Lípa. 6. Na 50. 7. K zaměřování a zakreslování nerovností vozovky. 8. Otčím. 9. K vyorávání brambor. 10. Letní.


Šéfredaktorka: Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové red. rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů. Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.