Montrealský věstník                                  Ročník 48

Březen/March 2012                     5080 Glencairn Ave, Montreal, H3W 2B4                                 Číslo 7


 

Chcete-li dostávat Montrealský věstník po emailu ve formátu pdf, napište na montrealvestnik@gmail.com

 

Kalendář činností

 

Každou středu:             Sokolské cvičení, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

Každý čtvrtek:             Sokolský volejbal, Coronation Elementary School, 4810 Van Horne, 20.00 h

 

7. 3.     St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

16. 3.   Pá        Koncert, École de musique Vincent d'Indy, 628 Côte Ste. Catherine, 19.00 h

18. 3.   Ne        Bohoslužby, kaple Loyola High School, 7272 Sherbrooke W., 11.00 h

20. 3.   Út        Valná hromada Čs. sdružení, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

21. 3.   St         Schůzka klubu seniorů, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 13.30 h

27. 3.   Út        Schůze výboru Sokola, Čs. misijní dům, 7300 Sherbrooke W., 19.30 h

1. 4.     Ne        Taneční odpoledne, sál Kanadské legie, 3015 Henry Dunant, Lachine, 14.00 h

 

Klub seniorů

Na březen plánujeme:

Ve středu 7. března si připomeneme výročí narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Potom máme na programu film "Saturnin", natočený podle populárního románu Zdeňka Jirotky.

Na schůzce 21. března si promítneme VCR "Zpívající housle" o Josefu Sukovi s průvodním slovem Josefa Kemra. Těšíme se na vaši účast.

 

Na poslední schůzi v lednu jsme si promítli záznam o plavbě po Baltiku s prohlídkou, kromě jiných měst, Petrohradu s velkolepým palácem Kateřiny a světoznámým muzeem "Ermitáž", jedním z největších na světě.  Také jsme shlédli oslavy v malebném městě Rio de Janeiro. Děkujeme panu Foglovi za půjčení videa.

Na schůzce 8. února, po krátkém rozhovoru o životě a kariéře zpěváka Andrea Bocelli, jsme si promítli nádherné DVD "Andrea Bocelli – Live inTuscany".

Potěšila nás návštěva paní Každanové, Brodmanové a Dubské. Doufáme, že není poslední a že se dámy do našeho klubu zapojí. Informace o programu na tel. 514-697-2125. (Olga Nováková)

České a slovenské sdružení

Montrealská odbočka Čs. sdružení v Kanadě pořádá výroční valnou hromadu v úterý 20. března 2012 v půl osmé večer ve společenské místnosti Misijního domu. Všichni členové jsou srdečně zváni. (Ema Košacká)

Sokol Montreal

Příští výborová schůze Sokola Montreal se bude konat v úterý 27. března 2012 v půl osmé večer v Misijním domě na rohu Sherbrooke a West Broadway. Všichni členové jsou srdečně vítáni.       (AM)

 

Pravidelné sokolské cvičení i volejbal jsou již v plném proudu. Ve středu se kromě pravidelné rozcvičky a aerobiku začíná nacvičovat na XV. všesokolský slet v Praze, který se bude konat ve dnech 1. až 6. července 2012. Informace o všech sokolských aktivitách podají manželé Hřibovi na tel. (514) 683-2092.

 

Župní sokolské zimní hry se letos konají v sobotu 25. února opět v lyžařském středisku Horseshoe Valley blízko Toronta. Závodí se ve slalomu a běhu na lyžích. Z Montrealu se chystá jet několik členů – budeme jim držet palce, aby se jim závody vydařily. (AM)

Misie sv. Václava

Naše příští mše bude v neděli 18. března 2012 v 11.00 hodin v kapli Loyola High School, 7300 Sherbrooke Street West (roh West Broadway). Růženec se modlíme od 10.30 h. Kaple je ve 3. patře budovy. Prosíme, přicházejte pár minut před jedenáctou, protože budova se v 11 h z bezpečnostních důvodů zamyká. Děkujeme. Doufáme, že se s vámi všemi sejdeme. (Rose Mary Strban)

Hostýn

Letošní dětský tábor se bude konat opět během 3 týdnů a to od neděle 1. července do soboty 21. července. Ceny zůstávají stejné jako vloni, tj. 350$/1 týden, 695$/2 týdny a 890$/3 týdny. Případy finančně slabých rodin se řeší individuálně.

Tradiční Hostýnská pouť se bude konat v neděli 5. srpna 2012. (Josef Maxant)

Lyžovačka na Mont Orford

Českí a slovenskí lyžiari vás pozývajú na každoročnú jarnú lyžovačku MARCH BREAK SKIING v dňoch 10. – 17. marca 2012. Ubytovanie v Round Hearth (Student Lodge), Eastman, Lyžiarske stredisko Mont Orford (www.roundhearth.ca/Welcome.html). Ceny za ubytovanie a jedlo 65 $ dospelí, 50 $ deti od 12 do 15 rokov, 40 $ deti od 4 do 12 rokov. Deposit 100 $ za osobu. Informácie na slovakskibunnies@hotmail.com alebo kontaktujte Petra na tel. 905-616-0624. (Miro Šebén)

Velikonoční malování a pletení pomlázky pro děti

Čs. sdružení a Sokol chystá opět malování vajíček a pletení pomlázky pro děti. Sejdeme se stejně jako v minulých letech na Bílou sobotu, která letos vychází na 7. dubna, ve 3 hodiny odpoledne v Misijním domě na 7300 Sherbrooke West (roh West Broadway). Děti si opět budou moci uplést správnou velikonoční pomlázku z 8 proutků a namalovat velikonoční kraslice. Budeme mít připravené obrázky vajec a králíků (vystřižené šablony), které děti budou moci vybarvit (pastelky a fixy budou k dispozici). Děti si mohou přinést z domova vyfouknuté skořápky vajec nebo vejce natvrdo, která mohou na místě namalovat. Pro děti bude připravené malé pohoštění – drobné cukroví a džusy. Máte-li zájem přijít nebo třeba i pomoci s organizací, ohlaste se předem Ludvíkovi a Aleně Martinů na tel. 514-484-6177 nebo po emailu na amartinu@yahoo.com. (AM)

Významná jubilea

Náhodou jsme se dozvěděli, že paní Ella PICKOVÁ se 21. srpna loňského roku dožila 100 let. Věstník již prý sice číst nemůže, ale snad jí její příbuzní vyřídí naše srdečné blahopřání a všechno nejlepší do dalších let!

-------------------------------------------------------------------------------

České a slovenské sdružení v Kanadě

a Sokol "Masaryk" Montreal

 

Vás zvou na

 

Koncert mladých umělců

 

u příležitosti 162. výročí narozenin

prvního československého prezidenta T. G. Masaryka

 

v pátek 16. března 2012 v 19:00 hodin

(Začátek přesně v 7 hodin. Prosím, dostavte se včas, protože musíme opustit budovu do 10 hodin.)

 

Sál Marie-Stéphane, École de musique Vincent d'Indy

628, chemin de la Côte Sainte Catherine, Outremont

 

Účinkuje Duo Ventapane:

Mana Shiraishi - housle

Martin Karlíček - klavír

 

Na programu díla Bohuslava Martinů a Ference Liszta

 

Vstupné: 20$ dospělí, 15$ senioři a studenti

 

Po programu beseda s umělci a lehké občerstvení

-------------------------------------------------------------------------------

Nedělní odpolední čaj

s Tondou Pončíkem

se bude konat v neděli 1. dubna 2012 od 14.00 do 18.00 h

v sále Kanadské legie v Lachine,

3015 rue Henry Dunant.

Velký parking, pěkný parket na tancování.

Vstupné 12 dolarů.

Valčíky, polky a jiné tance, taneční skladby na přání,

výuka line-dancing, aby si všichni zatančili.

Informace a lístky Tonda Pončík, tel. 514-696-4009, email tancuj.tancuj@gmail.com.

-------------------------------------------------------------------------------

Události v Torontě

Rekviem za nedávno zesnulého spisovatele prof. Josefa Škvoreckého se koná v sobotu 3. března v 10.30 h v kostele sv. Václava, 496 Gladstone Av. v Torontě.

 

Série hudebních pořadů "Nokturna ve městě" chystá následující koncerty:

Neděle 25. března 2012 v 17.00 h – Marta Herman (mezzosoprán)

Neděle 15. dubna 2012 v 17.00 h – Karolina Kubálek (klavír)

Všechny koncerty se konají v hale kostela sv. Václava, 496 Gladstone Ave, v Torontě. Vstupné 25$, studenti 15$. Informace podá Dagmar Benedik na tel. 289-234-0264 nebo email dagmar.benedik@lamberhurst.net. Informace také na www.nocturnesinthecity.com.

 

Czechoslovakian Film Events at TIFF Bell Lightbox Winter 2012

Film Jindřicha Poláka z roku 1963 "Ikarie XB-1" bude uveden v pátek 30. března 2012 v 9.30 večer.

TIFF Bell Lightbox, Reitman Square, 350 King Street West, Toronto. Více informací na www.tiff.net.

In memoriam

Se smutkem oznamujeme, že profesor Jiří TEICHMANN zemřel po těžké nemoci dne 2. února 2012 ve věku 84 let. Po ukončení studia na elektrotechnické fakultě Vysokého učení technického (VUT) v Brně  a doktorátu na Karlově univerzitě v Praze pracoval jako vedoucí výzkumu v České akademii věd v oboru vakuové elektroniky a fyziky plasmatu. V roce 1969 byl pozván do Centre National de Recherche Paris-XI (Orsay) ve Francii, kde získal druhý doktorát. Od roku 1971 pracoval jako profesor na katedře fyziky Montrealské univerzity v oboru teorie nestability elektromagnetických vln uplatňující se ve fyzice plasmatu, nelineární optice a teorii chaosu. Od roku 1992 organizoval letní postgraduální kurzy na Masarykově univerzitě v Brně. Profesor Teichmann byl známý svým humorem a vynikajícím vztahem ke studentům.

     Profesor Teichmann byl velmi oddaný své rodině, která pro něj byla velmi důležitá – jeho největší radostí v posledních letech byli jeho vnuci. Měl velmi rád přírodu a hlavně miloval hory, kam často s rodinou jezdil na velké tůry. Byl všestranný sportovec, lyžoval, běhal, podnikal dlouhé výlety na kole a na kajaku. Navíc si dobrou kondici udržoval tím, že za jakéhokoliv počasí chodil na univerzitu ze svého domova v TMR pěšky. V české komunitě byl známý zvlášt v posledních letech svými zajímavými přednáškami nejen o fyzice, ale i o kultuře a historii pro Klub seniorů.

     Jeho rodině tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast. (AM)

 

Paní Margaret (Babči) KUSÁ zemřela v pondělí 13. února ve věku 91 let. Narodila se v Nagy Kanizsa v Maďarsku a do Kanady přišla v roce 1950. V Montrealu otevřela restauraci Carmen, která se stala důležitým centrem nejen emigrantů ze střední Evropy, ale taky řady dalších místních lidí, jak bylo zřejmé z velké účasti na jejím pohřbu. Rozhodně Češi a Slováci tam byli v menšině.

     Svou rodinou byla velmi milovaná a ona je taky všechny milovala, což jsme mohli poznat ze vzpomínek jejích vnuček a syna. Byla nejen velmi váženou a obdivovanou osobností, k čemuž též jistě přispěla její krása, ale také byla neúnavnou a inspirující pracovnicí, a navíc měla výborný smysl pro legraci a zábavu. Po mnoho let pracovala na bazaru, kde v kuchyni pod jejím velením bylo vyráběno velké množství chlebíčků. Mnozí Čechoslováci, kteří přišli do Montrealu po srpnu 1968, si jistě pamatují na místnosti v budově restaurace Carmen. Československé sdružení tam mělo středisko, kde nově příchozí dostávali informace o životě v Kanadě a mohli si tam vybrat z velkého množství šatstva, darovaného nejen Čechoslováky, ale též Kanaďany.

     Babčika bude chybět mnoha lidem. Čest její památce. (Míša Fuchsová)

Události minulého měsíce

Již 62. sokolské Šibřinky se tentokrát konaly v útulnější hale slovenského kostela na Jean Talon. Sešla se rovná stovka lidí, nálada byla vynikající, polévka i chlebíčky šly na odbyt a samozřejmě nechybělo ani české pivo. Kapela Edelweiss hrála jako vždy výborně, však jejich vedoucí, Fritz, se narodil v Čechách! Hrají v tomto složení přes 10 let, a to jak pro malé skupiny tanečníků, tak na bálech pro několik stovek lidí. Na obrázku L. Martinů jsou zleva Fritz Unterstab (bicí), Dieter Müller (kytara) a Hans Huber (keyboard). Můžete tam též vidět bohatou tombolu, kterou podpořili pan Karel Velan, Jerry Slaba (NDT Technologies) a mnoho dalších. Děkujeme organizátorům i všem dobro-volníkům za pomoc a budeme se těšit, že se zase sejdeme příští rok. (AM)

 

Rozloučení s paní Annou Škvorovou se konalo v sobotu 4. února v kapli Loyola College. Zádušní mši sloužil důstojný pán Libor Švorčík z Toronta. Hudební skladby během bohoslužby byly předvedeny koncertní pianistkou Zuzanou Šimurdovou.

     Rádi bychom tímto způsobem vyjádřili naše upřímné poděkování všem, kteří se finančně podíleli na konání této vzpomínky na naši přítelkyni a známou, zasloužilou členku české komunity, zesnulou paní Annu Škvorovou. Jsou to paní Henrieta Antony, Valerie Dubská, Eva Kuchařová, Mira Šťastná, Zuzana Truxová, Bella Vernon, Eva Voleská a pan Karel Velan, České a slovenské sdružení, Dámský odbor sdružení, Klub seniorů a Sokol Montreal. Také bychom chtěli vyjádřit zvláštní poděkování paní Valerii Dubské, paní Rosemary Strban a paní Henrietě Antony za pomoc s organizací této událostí.

     Rovněž děkujeme všem přátelům a známým zesnulé, kteří se zúčastnili této bohoslužby. (Alice Holmanová)

Různé zprávy

Přijmeme zručné svářeče a montéry do výroby aluminiových cisteren na přepravu v Montrealu. Zájemci, volejte Boba na 514-567-4301.

 

Nabízíme české gramo desky 33 rpm zdarma. Různé nahrávky, v dobré kondici. Volejte 514-484-8390.

 

Doručování květin v Brně i po celé České republice zajistí V&Š Květiny, www.flower.cz. Široká nabídka překrásných květinových vazeb, rychlé vyřízení do 6 hodin od objednání, rozvoz květin již 20 let, záruka spokojenosti, platba kreditními kartami.

 

Pro starší, fyzicky slabou paní hledám společnici a pomocnici mluvící slovensky nebo česky, nejraději live-in nebo na plný úvazek, v oblasti DDO. Pro více informací volejte 514-978-2152.

 

Seznam zajímavých a užitečných webových stránek a referencí najdete na stránce francouzského časopisu Atout Micro, http://www.atoutmicro.ca/meilleur.htm#annuaires.

Český bulletin SFinga (dříve Enigma) vycházející v Kanadě, který založil a již léta dělá bývalý montrealský krajan Jan Hurych, najdete na http://hurontaria.baf.cz/sfinga/. Čtrnáctideník Nový domov najdete na www.novydomov.com a Satellit na zpravy.org. Z dalších zajímavých stránek doporučujeme czechfolks.com, czechfolks.com/plus, www.cechoaustralan.com, www.pozitivni-noviny.cz, www.krajane.org, krajane.radio.cz, www.pravednes.cz, a www.novinky.cz. Pokud chcete vědět, jaké české a slovenské kulturní akce se pořádají po celé Kanadě, USA a Mexiku, navštivte webovou stránku www.czechevents.net. (Láďa Křivánek)

 

Na Věstník přispěli: Michaela Mach, Antonín Pončík, Mira Stastny a Jan Šíma (Hyundai). Všem srdečně děkujeme!

 

Ačkoliv je Montrealský věstník zasílán zdarma, finanční příspěvky jsou vítány. Chcete-li Věstník podpořit, pošlete příspěvek na adresu Věstníku, 5080 Glencairn Ave, Montreal, QC H3W 2B4. Šek vystavte na "Czech and Slovak Vestnik". Dotazy a informace můžete posílat na montrealvestnik@gmail.com. Děkujeme.


Šéfredaktorka:   Alena Martinů, 5080 Glencairn, Montreal H3W 2B4, tel. (514) 484-6177, email: amartinu@yahoo.com

Členové redakční rady: Míša Fuchsová, Ema Košacká, Ladislav Křivánek, Ludvík Martinů.Přispěvatelé jsou podepsáni.

Redakce nemusí vždy souhlasit s publikovanými texty. Za jejich obsah zodpovídá autor.

Redakce si vyhrazuje právo příspěvky odmítnout, zkrátit nebo upravit podle potřeby.